Ďalšia facka, Budapešti zobrali summit Východného partnerstva

NETKY.SK • 18 Február 2011, 12:42 • 2 min
Ďalšia facka, Budapešti zobrali summit Východného partnerstva

Ďalšia facka, Budapešti zobrali summit Východného partnerstva

slovakia

left justify in out

img

Summit Východného partnerstva, ktorý mal byť vyvrcholením polročného maďarského predsedníctva v Európskej únii (EÚ), jemne povedané - odložili. Menej optimistickým prístupom zas možno konštatovať, že ho Maďarsku odobrali, píše dnes v komentári maďarský ekonomický spravodajský server Világgazdaság.
      Summit, na ktorom sa mali v máji zúčastniť v maďarskom Gödöllö premiéri členských krajín EÚ, šéfovia šiestich krajín Východného partnerstva a šéfka diplomacie Spojených štátov Hillary Clintonová, preložili na druhý polrok do Varšavy, keď už bude predsedajúcou krajinou únie Poľsko.
      Podľa oficiálneho zdôvodnenia o to požiadali spoločne Maďarsko a Poľsko po konzultácii s predsedom Európskej rady Hermanom van Rompuyom. Hovorkyňa maďarskej vlády Anna Nagyová pre Világgazdaság uviedla, že dôvodom odloženia summitu bol konflikt termínov, organizátorom podľa jej slov nezostalo iné riešenie.
      Hovorkyňa maďarského predsedníctva Piroska Bakosová spresnila, že termín 26. a 27. máj sa stal neudržateľným, keď pred mesiacom rozhodli o zorganizovaní summit G8-G20 na 27. mája. Priznala, že je to divný konflikt, pretože jarné usporiadanie summitu v Gödöllö, ktoré malo byť jediným summitom predsedníctva na úrovni prezidentov a premiérov usporiadaným mimo Bruselu, bolo známe už dva roky.
      Bakosová dodala, že maďarská strana sa ešte na poslednú chvíľu snažila preložiť termín summitu na 24. a 25. máj, to však nebolo vhodné, pretože OECD 25. mája popoludní oslavuje 50. výročie založenia.
      Podľa maďarskej vlády odloženie summitu nie je vecou prestíže. Hovorkyňa Nagyová tiež poznamenala, že Poľsko už pred dvoma rokmi vnímalo summit ako mimoriadne prestížnu záležitosť a snažilo sa urobiť všetko pre to, aby tohtoročný summit mohol byť u nich.
      Nemenovaní maďarskí experti diplomacie vyjadrili názor, že ide o zlé znamenie, ktoré by maďarská vláda mala urýchlene kompenzovať. Ak by sa napríklad podarilo do marca pripraviť dobrý návrh úpravy zmluvy EÚ alebo pokročiť v Stratégii EÚ 2020, potom by odloženie summitu malo iba minimálny význam. Ak však ide o začiatok procesu, v ktorom spochybňujú kompetencie predsedajúcej krajiny, môže to znamenať "tragický koniec".
      Experti, ktorých sa Világgazdaság opýtal, sa zhodujú v tom, že Poľsko je v téme pripravovaného summitu kompetentnejšie, pre Varšavu bol totiž vzťah s východnými krajinami vždy mimoriadne dôležitý a aj politika Východného partnerstva bola poľsko-švédskou iniciatívou.
      Podľa riaditeľa pre výskum rozširovania EÚ Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Budapešti Andrása Deáka z hľadiska prestíže "nebolo možné s Maďarskom viac vybabrať". Ako dodal, u Poliakov má téma východného partnerstva podobnú váhu, ako u Maďarov otázka zahraničných Maďarov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies