Alergia na potraviny: Našťastie sa dá nájsť na pultoch potravín náhrada alergénov

NETKY.SK • 25 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
Alergia na potraviny: Našťastie sa dá nájsť na pultoch potravín náhrada alergénov

BRATISLAVA - Alergia na potraviny býva v poslednej dobe čím ďalej častejšia. Prináša so sebou mnoho zdravotných problémov a človek si musí odpustiť niektoré potraviny, ktoré mu nerobia dobre. Našťastie ich ale môže nahradiť inými. Ktoré to sú?

slovakia

left justify in out

Mlieko

 

Najčastejším typom mliečnej alergie je precitlivenosť na kravské mlieko. Slúži na výživu teliatok, ktoré veľmi rýchlo rastú. Mlieko je druhovo špecifické a vždy spĺňa požiadavky vyvíjajúceho sa organizmu daného druhu. Pre dospelé cicavce (teda aj človeka) ale nie je najdôležitejším zdrojom živín. Existuje alergia na bielkovinu kravského mlieka. V takom prípade sa dá nahradiť iným mliekom cicavca, napríklad kozím, ktoré je pre človeka oveľa lahšie stráviteľné, či rastlinnými mliekami (kokosové, mandľové, sójové, ryžové, ovsené, ...). "Alergia" sa ale môže týkať aj laktózy; tu už ale hovoríme o intolerancii - neznášanlivosti laktózy. Sliznica čreva takto postihnutých ľudí neobsahuje enzým, ktorý je potrebný na štiepenie a trávenie laktózy. V takomto prípade mlieko nahradia jedine rastlinné mlieka.

 

Lepok

 

Ľuďom, ktorí nevedia tráviť lepok, chýba v čreve príslušný enzým. Ide o poruchu zvanú celiakia, ktorá dokáže veľmi znepríjemniť život. Človek je touto poruchou limitovaný napríklad v reštauráciách. V obchode potom musí hľadať bezlepkové potraviny, či čítať etikety všetkých výrobkov, ktoré by ho mohli obsahovať aj v stopovom množstve. Stav celiatikov sa po požití potravy s lepkom veľmi rýchlo zhorší - dochádza k chronickému zápalu čreva, ktorý môže výrazným spôsobom zhoršiť a obmedzovať kvalitu života.

 

Ľudia, ktorí netrávia lepok, by zo svojej stravy mali vylúčiť väčšinu základnej obilnej "štvorky": pšenicu, raž, jačmeň, ovos. Ako náhrada by mala byť pre celiatikov kukurica, amarant alebo tamarinda či pohánka.

 

Cukor

 

Doslova v rukavičkách by mali s cukrom zaobchádzať všetci diabetici. Cukry sú monosacharidy (predovšetkým glukóza) alebo disacharidy (napríklad cukor repný) - ide teda o jednoduché, ľahko vstrebateľné cukry. Akonáhle sa dostanú do tela, okamžite zvýšia glykémiu. Škrob je polysacharid, má oveľa nižší glykemický index a jeho vstrebateľnosť je zdĺhavejšia, glykémiu teda dvíha pomalšie. Pred kockou bieleho cukru dajte teda prednosť radšej brezovému alebo kokosovému cukru s nízkym glykemickým indexom. 

 

Orechy

 

Alergia na orechy je veľmi častá. Pri tejto alergie ide o formu antigén / protilátka, kedy reakcia nastupuje rýchlo. Často ide o tzv. skríženú alergiu. Akonáhle sa objaví precitlivenosť na orechy, ruka v ruke ide aj alergia na niektoré semienka. Odborníci odporúčajú nechať sa otestovať, aby bolo jasné, na ktoré orechy ste alergickí.

 

Medzi tie najčastejšie zakázané patria arašidy (pozor, tie sú v skutočnosti strukovina a nie orechy), lieskové a vlašské orechy. Zo semienok najviac alergizujú sezamové či ľanové semienka.

 

Niekedy stačí zjesť tri kúsky orechov a dostaví sa búrlivá a život ohrozujúca reakcia v podobe anafylaktického šoku. Alergik by mal v spolupráci s alergológom vytipovať presne tú skupinu orechov (semienok), ktorá spôsobuje problémy. Riešením by bolo vyrábať si pečivo doma, prípadne vyhľadávať tradičný chlieb, ktorý je vyrábaný z chlebového kvasu. 


Zelenina

 

Tu sa laicky veľmi často popletie alergia s tráviacimi ťažkosťami po konzumácii zeleniny. Človek, ktorý bol zvyknutý na údeniny, tučné veci či sladkosti, po prechode na zeleninu s vysokým objemom vlákniny môže mať tráviace ťažkosti, ktoré nie sú tou pravou alergiou. Trpia nadúvaním - z dôvodu zmeny flóry v črevách dochádza k plynatosti a kŕčom v bruchu. Väčšie nebezpečenstvo hrozí pri skríženej alergii, kedy je človek alergický napríklad na orechy a k tomu napríklad na mrkvu.
Pri akomkoľvek podozrení na alergiu je nutné nechať si urobiť testy. Pomocou nich možno podľa druhových skupín zeleniny odhadnúť, na čo ďalšie by alergik mohol reagovať. V akútnej fáze potom vylúči všetky typy, na ktoré by mohol reagovať skrížene, a potom pridáva tie okrajové, menej rizikové typy, pretože vláknina v zelenine a ovocí je veľmi dôležitou súčasťou jedálnička. Ako náhrada existuje vláknina v tabletkách alebo rozpustná.

 

Ovocie


Existuje viac druhov alergie na ovocie a aj reakcie sú rôzne. Bežná býva alergia na jablká, jahody, marhule, višne, kivi. Človek, ktorý je alergický na určitú ovocnú skupinu, ju vylúči, ale po čase začne byť alergický na inú skupinu.


Sója


U alergikov na sóju hrozí najčastejšie skrížená reakcia aj na iné bôby, arašidy a šošovicu, bežné sú reakcie na ďalšie strukoviny, orechy, sezam, slnečnicový olej, kokos a mandle. Reakcie môžu byť veľmi prudké, preto by sa "sójoví" alergici mali mať pred týmito potravinami na pozore a radšej sa im úplne vyhýbať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies