Al-Káida si pochvaľovala informácie získané od WikiLeaks

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 09:34 • 2 min
Al-Káida si pochvaľovala informácie získané od WikiLeaks

FORT MEADE - Teroristická sieť al-Káida si pochvaľovala informácie z tisícov utajovaných amerických dokumentov, ktoré zverejnila stránka WikiLeaks.

slovakia

left justify in out

Vyzývala pritom svojich stúpencov, aby ich využívali pri plánovaní útokov na Spojené štáty. Vyplýva to z dôkazového materiálu obžaloby v procese s informátorom WikiLeaks, americkým vojakom Bradleym Manningom, oznámila agentúra AP. 

"Z milosti Božej sú dnes správy o záujmoch nepriateľa rozhlásené po celom svete," komentovalo únik amerických vládnych dokumentov propagandistické video al-Káidy z roku 2010. Natočil ho Američan Adam Yahiye Gadahn, popredný činiteľ al-Káidy v USA. 

Prokurátori predložili videozáznam súdu ako dôkaz na podporu svojich tvrdení o tom, ako Manning poskytnutím dokumentov organizácii WikiLeaks pomohol nepriateľom USA ohrozil ich bezpečnosť.    

Súčasťou dôkazového materiálu sú aj výňatky z internetového časopisu al-Káidy "Inspire", ktoré oceňujú užitočnosť uniknutých informácií. Podľa údajov získaných pri zásahu voči Usámovi bin Ládinovi tiež vyplýva, že bývalý vodca siete si od svojho spolupracovníka vyžiadal správy WikiLeaks týkajúce sa bojov v Afganistane. 

Proces s Manningom prebieha na vojenskom súde na základni Fort Meade v americkom štáte Maryland. Vojak sa podľa vlastných slov rozhodol spolupracovať so stránkou WikiLeaks, aby odhalil brutalitu vojen v Iraku a Afganistane a odkryl praktiky USA v medzinárodných vzťahoch. V prípade usvedčenia z napomáhania nepriateľovi mu hrozí až doživotné väzenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies