Al-Káida chce zaútočiť na vlaky: Ministerstvo dopravy odporučilo zvýšiť ostražitosť

NETKY.SK • 19 August 2013, 15:51 • 2 min
Al-Káida chce zaútočiť na vlaky: Ministerstvo dopravy odporučilo zvýšiť ostražitosť

BRATISLAVA - V súvislosti s medializovanými hrozbami z okolitých štátov odporúča slovenské ministerstvo dopravy zvýšiť ostražitosť na železnici. V súčasnosti však nedisponuje žiadnymi informáciami, ktoré by naznačovali zvýšené bezpečnostné hrozby na železniciach.

slovakia

left justify in out

"Doposiaľ žiadne z dostupných operačných informácií nenaznačujú, že by sa u nás dialo niečo mimoriadne, napriek tomu sme sa však rozhodli odporučiť všetkým železničným spoločnostiam zvýšiť ostražitosť," uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Ministerstvo tak odporúča zvýšiť ostražitosť železničného personálu a podrobnejšie vyhodnocovať všetky podozrivé okolnosti, čo sa týka všetkých železničných spoločností pôsobiacich na Slovensku. "Okrem štátnych Železničnej spoločnosti Slovensko, Železníc Slovenskej republiky a Železničnej spoločnosti Cargo tak zvýšenú ostražitosť pri premávke vlakov odporúčame zaviesť aj súkromnému vlakovému dopravcovi RegioJet," doplnil Kóňa.

Pre možnú hrozbu teroristického útoku na trate v Európe už sprísnila bezpečnostné opatrenia aj česká Správa železničnej dopravnej cesty (SŽDC). Konkrétnu podobu opatrení nespresnili s tým, že po ich zverejnení by prestali byť účinné. Pohotovosť pre útoky majú podľa niektorých informácií napríklad aj v Nemecku.

Podľa českej tajnej služby krajine žiadne bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí. V noci nadnes informoval na svojej stránke nemecký denník Bild, že teroristická sieť al-Káida plánuje útoky na rýchlovlaky v Európe. Odvolával sa pri tom na bezpečnostné zdroje. Nemecké bezpečnostné orgány boli preto uvedené do stavu pohotovosti. Podľa bezpečnostných expertov sa môžu teroristi zamerať na sabotáže koľají a trolejových vedení, hrozia však aj útoky výbušninami na trate rýchlikov, tunely či v samotných vlakoch.

Varovanie pred plánovanými útokmi malo podľa bezpečnostných zdrojov prísť z americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktorá pred niekoľkými týždňami zachytila telefonát medzi poprednými členmi al-Káidy. Jeho ústrednou témou mala byť séria útokov na vlaky v Európe, napísal Bild.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies