Aký je cenový vývoj bytov v Bratislave?

NETKY.SK • 7 Máj 2024, 17:30 • 2 min
Aký je cenový vývoj bytov v Bratislave?

BRATISLAVA - Ceny starších bytov v Bratislave na začiatku roka 2024 v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zaznamenali nárast o 1,4 percenta. Priemerná ponuková cena bola 3 562 eur/m2. Rastie aj priemerné nájomné spolu s energiami, medziročne o 5,86 percenta. Dostalo sa tak na 15,82 eur/m2. Vyplýva to z výpočtov spoločnosti Bencont Investments, ktorá sa venuje analýzami realitného trhu.

slovakia

left justify in out

Staršie byty

"Rok 2024 bude pre trh starších bytov pozitívnejší z hľadiska predaja, keď sa bude vracať odložený dopyt. Ceny na to môžu reagovať ďalším miernym rastom. Nájom však bude pokračovať v raste," skonštatoval hlavný analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik.

Staršie byty sa na sekundárnom trhu v prvom štvrťroku 2024 ponúkali v priemere za 227 568 eur, ide o medzikvartálny pokles o 1,4 percenta. Za poklesom absolútnej ceny je podľa analytikov širšia ponuka menších bytov.

"Na trhu sa ponúkali byty s priemernou rozlohou 64,41 m2, čo je o 1,4 percenta viac ako pred rokom, ale o 2,8 percenta menej ako na konci roka 2023," upresňujú analytici. Novostavby predstavovali na sekundárnom trhu približne 35 percent ponuky.

Novostavby

Cenový rast sa zaznamenal pri novostavbách, čiastočne či kompletne zrekonštruovaných bytoch i pri bytoch v pôvodnom stave. Priemerná jednotková cena rástla vo všetkých bratislavských okresoch okrem Starého Mesta. Medzikvartálny rast cien v okresoch Bratislava II, IV a V sa pohyboval v rozpätí 2,55 až 2,84 percenta, v okrese Bratislava III vzrástli ceny o 0,36 percenta.

Nájomné

Začiatkom roka pokračovalo v raste aj priemerné nájomné na m2, ktoré sa spolu s energiami predstavovalo 15,82 eur/m2. Nájomné za priemerný byt v Bratislave sa dostalo na úroveň 970 eur aj s energiami. "Priemerné absolútne nájomné kleslo o 5,15 percenta najmä kvôli ponuke menších bytov. Priemerná plocha ponúkaných bytov na prenájom sa znížila o 6,26 percenta na 64,3 m2," uviedli analytici.


         



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: TA3 / TASR, Foto: eskypark.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies