Pomáhať a chrániť bolo hlavným cieľom verejných inštitúcií – polície, lekárov a dobrovoľníkov z Červeného kríža

NETKY.SK • 9 Október 2021, 09:43 • 2 min
Pomáhať a chrániť bolo hlavným cieľom verejných inštitúcií – polície, lekárov a dobrovoľníkov z Červeného kríža

BRATISLAVA - Svetový deň srdca a kampaň Ste v správnych číslach, ktorá sa uskutočnila 29.9. 2021, prepojili lekársku spoločnosť SKS, Políciu SR a Červený kríž. V tento deň merali spolu na cestách rýchlosť, tlak a upozorňovali na správne čísla cholesterolu. Túto aktivitu zastrešila aj Nadácia srdca, Únia pre zdravšie srdce a partner akcie Omron - spoločnosť, ktorá im poskytla kvalitné tlakomery.

slovakia

left justify in out

Kampaň mala za cieľ upozorniť na dodržiavanie rýchlosti na cestách a zároveň upriamiť pozornosť na dôležité čísla, ktoré súvisia so zdravím. Stále veľa ľudí totiž tie svoje čísla nepozná. „Policajti spoločne s dobrovoľníkmi zo Slovenského Červeného kríža merali vo vybraných mestách po celom Slovensku počas Svetového dňa srdca vodičom rýchlosť, tlak a upozorňovali aj na cholesterol. Hliadky kontrolovali správne čísla na tachometri a vodiči si zároveň vyhrnuli rukávy a dozvedeli sa, či sú v tých správnych číslach,“ vysvetľuje doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., FESC., prednostka Kardiologickej kliniky LFUK a NÚSCH, a.s. Bratislava, predsedníčka Správnej rady Slovenskej nadácie srdca.

 

img

 

Ľudia cítia na cestách často pretlak – a preto sa organizátori rozhodli prepojiť tlak so skutočným pretlakom. A tak dostali niektorí vodiči s vysokým tlakom 29. septembra paradajkový pretlak. k. „Na konci dostal vodič vysvedčenie s nameranými hodnotami, voňavú visačku do auta so správnymi číslami či vtipnú bodku na záver – paradajkový pretlak,“ vymenúva doc. MUDr. Eva Goncalvesová.

 

Akcia ukázala, že vodiči na cestách naozaj zažívajú pretlak, nakoľko počas akcie  rozdali naozaj  veľa paradajkových pretlakov. To môže poukazovať aj na určitý strach z policajných hliadok a tak, ako poznáme  syndróm bieleho plášťa, kedy sa pacientovi zvyšuje tlak z návštevy u lekára, mohol sa počas akcie prejaviť  syndróm policajnej hliadky.  Ak aj ide vodič povolenou rýchlosťou, predsa len policajná hliadka vzbudzuje určitý rešpekt, z ktorého sa dvíha tlak.

 

Keď sa necítite dobre, do auta nesadajte!


Je však potrebné vedieť, že ak je človek zdravotne indisponovaný, nemal by si sadať za volant. „Vodiči by si nemali sadnúť za volant, ak je ich schopnosť znížená úrazom, chorobou, nevoľnosťou alebo únavou, tiež po požití lieku, ktorý môže znížiť ich schopnosť viesť vozidlo. Tiež odporúčame pri užívaní liekov prečítať si príbalový leták a o účinkoch sa poradiť s lekárom, či môžu negatívne ovplyvniť schopnosť viesť motorové vozidlo,“ upozorňuje zástupca riaditeľa odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru plk. Ing. Ján Ignaták a pripája niekoľko dôležitých údajov. „Ak sa pozrieme na štatistiky z dlhodobého pohľadu, stúpajú počty dopravných nehôd práve v dôsledku takejto zdravotnej indispozície. Od roku 2010 z počtu 101 nehôd stúpli v roku 2019 na 195. Vlani bolo 148 nehôd, tento počet bol však  ovplyvnený aj pandémiou a nižším počtom áut na ceste,“ dopĺňa plk. Ignaták a vodičom radí: “Uprednostnite jazdu cez deň. Šoférovaniu za zlého počasia, v noci, či v cudzom prostredí a v hustej premávke sa vyhnite, prípadne si za volant radšej nesadajte vôbec.

 

img

 

MUDr. Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného kríža hovorí, že každý človek nad 50 rokov má čiastočne nedokonalé krvné zásobenie srdca, aj keď ešte nemá žiadne príznaky. „Ak ste rodinný príslušník takéhoto človeka, mali by ste mať absolvovaný základný kurz prvej pomoci, pretože dve tretiny náhlych zastavení srdca zomiera zbytočne a predčasne. Prvou pomocou sa dá zachrániť niekoľko tisíc ľudí na Slovensku za rok. Tých niekoľko tisíc sú manželia/manželky, otcovia/matky, starí rodičia, kamaráti v práci.“

 

Kedy je váš tlak v poriadku?

Optimálne hodnoty krvného tlaku u zdravého človeka sú 120/80 mmHg. Hodnoty nad 140/90 mmHg namerané v pokoji, znamenajú vysoký krvný tlak. Zároveň sú to aj prahové hodnoty, kedy už je potrebné začať s liečbou hypertenzie. Pre väčšinu liečených pacientov je cieľový tlak krvi pod 130/80 mmHg. Ani u starších pacientov nad 65 rokov by nemal presiahnuť hodnoty 140/80 mmHg. Pri meraní tlaku je dôležité merať si aj srdcovú frekvenciu: optimálna je okolo 60 úderov za minútu. Za rizikovú sa u hypertonikov považuje srdcová frekvencia nad 80 úderov za minútu v pokoji, bez ohľadu na vek.

 

img

 

Okrem meraní u lekára je veľmi dôležité merať si krvný tlak pravidelne aj v domácom prostredí. Na tento účel slúži  Záznamník TK,  ktorý je zverejnený  na stránke www.presrdce.eu.

 

Zásady správneho merania tlaku krvi


• Pred každým meraním by mal pacient sedieť aspoň päť minút v pokoji, nerozprávať.
• Celé meranie by sa malo uskutočniť bez prítomnosti vonkajších rušivých vplyvov.
• Manžeta tlakomeru sa upevní na ruku tak, aby bola niekoľko centimetrov nad lakťom – vo výške srdca.   Predlaktie je voľne položené na stole a lakeť mierne zohnutý.
• Počas celého merania ruku nedvíhame, opierame dolné končatiny o zem, nestláčame brucho a nerozprávame.

 

img
 
“Spoločnosť Omron pravidelne podporuje vzdelávacie kampane  pre pacientov Únie pre zdravšie srdce, a tiež aktivity Nadácie srdca pre širokú verejnosť,  za čo sme vďační. Čitateľom Netiek daruje do súťaže tlakomery,” hovorí Erika Zimanová, zo spoločnosti Accelerate, ktorá celú kampaň zastrešila.

 

Súťaž k tejto téme o kvalitné tlakomery Omron  nájdete na našom Facebooku

 

 

A taktiež aj na Instagrame.

 


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies