Aktivisti oblepili južné Slovensko nálepkami, chcú dvojjazyčnosť

NETKY.SK • 8 August 2011, 14:22 • 2 min
Aktivisti oblepili južné Slovensko nálepkami, chcú dvojjazyčnosť

Aktivisti oblepili južné Slovensko nálepkami, chcú dvojjazyčnosť

slovakia

left justify in out

img

Neznámi aktivisti zaplavili južné Slovensko tisíckami nálepiek, v ktorých upozorňujú na chýbajúce maďarské názvy. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Sme s tým, že takéto názvy žiadajú aj na miestach, kde to nový zákon o používaní jazykov národnostných menšín nevyžaduje. Na nálepkách je po maďarsky upozornenie: "Kde zostal maďarský nápis?" či "Jednojazyčnosť je neúcta".
      Niektoré obchody aktivistom podľa denníka vyhoveli, v Šamoríne dokonca mestské zastupiteľstvo prijalo k dvojjazyčným nápisom uznesenie. Novela zákona o používaní jazykov národnostných menšín platí od júla. Okrem iného upravuje označenie obcí v menšinovom jazyku či vydávanie dvojjazyčných úradných listín. Podpredseda vlády pre národnostné menšiny Rudolf Chmel (Most­Híd) pôvodne navrhoval, aby dvojjazyčnosť zabezpečili aj obchody či reštaurácie. Hoci toto ustanovenie neprešlo, nálepková kampaň je namierená aj na súkromných podnikateľov.
      Občianske združenie Dvojjazyčné južné Slovensko tvrdí, že nechali vyhotoviť nálepky, ktoré sa dajú jednoducho odstrániť. Hovoria, že bojujú proti jazykovej asimilácii Maďarov. "Za tieto ciele sa oplatí riskovať aj pokutu 33 eur," uviedli pre Sme. Samotná akcia sa začala v polovici júna v Šamoríne, Komárne a Dunajskej Strede. Neskôr sa rozšírila do ďalších miest a obcí. Združenie je jedným z troch, ktoré v týchto dňoch oblepujú južné Slovensko, všetky zostávajú v anonymite. V najbližšom čase sa chystajú aktivistom rozdať ďalších niekoľko tisíc nálepiek.
      Aktivisti sa zameriavajú na územia, kde žije viac ako 15 percent Maďarov, kde by podľa nového zákona mala v budúcnosti platiť hranica na používanie menšinového jazyka. Nálepky dávajú na úrady, ale aj na tabule pri cestách, ktoré sa nemusia prekladať. Tvrdia, že nie sú spojení so žiadnou politickou stranou, nálepky však podporili SMK aj Most­Híd. "Podporujeme viacjazyčnosť a tiež občiansku angažovanosť v tomto smere, pokiaľ je v súlade s právnym poriadkom," reagoval Chmelov úrad.
      Toto stanovisko Rudolfa Chmela považuje mimoparlamentná ĽS-HZDS za škandalózne. "Tento politik zastupujúci vo vláde SR politický subjekt Most-Híd si zjavne neuvedomuje, že podporuje konanie, ktoré vedie k odnárodňovaniu a ničeniu majetku. A každé takéto konanie je v rozpore s Ústavou SR," uviedol pre TASR riaditeľ Odboru verejnej mienky ĽS-HZDS Stanislav Háber.
      Podľa neho to nie je po prvý raz, čo Chmel koná zjavne v rozpore s najvyššou právnou normou Slovenska. "Jeho úrad sa už pri sčítaní ľudu v tomto roku priznal k tomu, že podporuje aktivity vedúce k hláseniu sa občanov SR k maďarskej národnosti. A teraz opäť vyjadrením, že podporujú viacjazyčnosť a tiež "občiansku angažovanosť v tomto smere, pokiaľ je v súlade s právnym poriadkom".
      Ak túto akciu podporuje priznaním sa priamo podpredseda vlády SR, je podľa ĽS-HZDS otázne, či sa nájde konečne riešenie aspoň v radoch parlamentnej opozície v podobe návrhu na Chmelovo odvolanie.
      "Taký podpredseda slovenskej vlády, ktorý súhlasí s ničením verejného či súkromného majetku a s odnárodňovaním slovenských občanov, by viac nemal zastávať taký významný vládny post," dodal Háber.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies