Ako Lenin: Telo Cháveza zabalzamujú a natrvalo vystavia

NETKY.SK • 8 Marec 2013, 12:15 • 2 min
Ako Lenin: Telo Cháveza zabalzamujú a natrvalo vystavia

CARACAS - Telo zosnulého venezuelského prezidenta Huga Cháveza zabalzamujú, aby ho natrvalo vystavili v sklenej rakve v múzeu neďaleko prezidentského paláca, z ktorého socialistický líder vládol 14 rokov. Oznámila to vo štvrtok vláda juhoamerickej krajiny.

slovakia

left justify in out

"Rozhodli sme pripraviť telo nášho 'prezidenta veliteľa', zabalzamovať ho, aby ostalo naveky prístupné ľuďom v Múzeu revolúcie. Rovnako ako Ho Či Min, ako Lenin, ako Mao Ce-tung," citovala viceprezidenta Nicolasa Madura tlačová agentúra AP.

Chávez (58) zomrel v utorok po dvojročnom boji s rakovinou. Jeho telo bude po dnešnom štátnom pohrebe vystavené v "krištáľovej rakve" ešte najmenej sedem dní, aby sa s ním mohli ľudia rozlúčiť. Dosiaľ mu prišli vzdať poslednú poctu desaťtisíce Venezuelčanov, ktorí v dlhých radoch čakali celé hodiny, ako aj viacerí zahraniční lídri.

Oficiálna smútočná ceremónia sa podľa aktuálnych informácií začne o 11.00 h miestneho času (16.30 h SEČ). Zúčastní sa na nej približne 30 hláv štátov a vlád, okrem iných kubánsky prezident Raúl Castro, iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád, bieloruský prezident Alexander Lukašenko či španielsky korunný princ Felipe, informovala agentúra DPA

Vo Venezuele trvá sedemdňový štátny smútok. Podľa vlády oficiálne dni smútku po smrti Cháveza vyhlásili celkovo v 15 krajinách, okrem iného v Číne, Argentíne, Bielorusku, Iráne, na Kube a v Nigérii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies