Aké poistenie treba študentom pri letných brigádach?

NETKY.SK • 17 Jún 2023, 16:00 • 2 min
Aké poistenie treba študentom pri letných brigádach?

BRATISLAVA - Stredoškolákom a vysokoškolákom, ktorí si zarábajú v lete doma alebo v cudzine, nestačí len zdravotné či cestovné poistenie. Študenti zabúdajú na poistenie zdravotných rizík či na poistenie zodpovednosti za škodu.

slovakia

left justify in out

Upozornila na to spoločnosť Universal maklérsky dom. "Pokiaľ ide o zodpovednosť za škody spôsobené počas pracovnej činnosti v zahraničí, potrebujú na to zvlášť poistenie," upozornil odborný garant pre neživotné poistenie spoločnosti Universal maklérsky dom Pavol Michalec. Zamestnávatelia v niektorých oblastiach vyžadujú mať zdravotný preukaz. Ak ale ide o rôzne pracovné úrazy a zodpovednosť za prípadnú spôsobenú škodu, ochrana pred rizikami je na študentovi.

 

Pokiaľ ide študent na brigádu na Slovensku, zdravotné ošetrenie či liečbu rieši cez zdravotnú poisťovňu. Pri práci v zahraničí je to ale zložitejšie. Je potrebné uzatvoriť cestovné poistenie vrátane krytia zodpovednosti za škodu. Čo sa týka zodpovednosti za škody spôsobené počas pracovnej činnosti, je potrebné na to dokonca zvlášť poistenie. "Ak ho do zahraničia vysiela slovenský zamestnávateľ, mal by si toto poistenie uzatvoriť na Slovensku. Ak ho bude zamestnávať zahraničná spoločnosť, je potrebné takéto poistenie uzatvoriť v krajine sídla zamestnávateľa," uviedol odborník spoločnosti Universal maklérsky dom.

 

Spoliehať sa na európsky preukaz poistenca zároveň nemusí stačiť. Kryje totiž len základnú zdravotnú starostlivosť. Michalec upozornil, že v prípade úrazu alebo ochorenia v zahraničí bude poskytnuté len najnutnejšie ošetrenie. Pri uzatvorenom poistení liečebných nákladov v zahraničí v rámci cestovného poistenia ale všetky náklady uhradí poisťovňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies