Na mobile či bankovke dokáže koronavírus prežiť aj mesiac, ukázala nová štúdia

NETKY.SK • 13 Október 2020, 07:25 • 2 min
Na mobile či bankovke dokáže koronavírus prežiť aj mesiac, ukázala nová štúdia

Na povrchu mobilného telefónu, bankovky či nerezovej ocele môže koronavírus prežiť až 28 dní. Zistili to vedci z Organizácie vedeckého a priemyselného výskumu Commonwealthu (CSIRO) so sídlom v austrálskej Canberre, ktorí schopnosť vírusu prežiť podrobili mesačnému skúmaniu.

slovakia

left justify in out

Na hladkých povrchoch, ako je sklo alebo nerezová oceľ, sa vírusu podľa expertov darí lepšie než napríklad na bavlne, páčia sa mu tiež nižšie teploty. Pri stúpajúcej teplote od 30 do 40 stupňov Celzia sa odolnosť vírusu naopak znižovala.

 

To podľa Debbie Eaglesovej, zástupkyne riaditeľa v austrálskom centre pre infekčné choroby, kde bola štúdia vykonaná, zvyšuje potrebu chrániť sa pred infekciou napríklad umývaním rúk v teplej vode.

 

"Pri 20 stupňoch Celzia, teda zhruba pri izbovej teplote, prežíva vírus podľa našich zistení na hladkých povrchoch až 28 dní," citoval Eaglesovou server Eurekalert.

 

img

 

"Pritom pri podobných pokusoch prežil vírus chrípky typu A len 17 dní. To ukazuje, ako je vírus SARS-CoV-2 odolný," dodala.

 

Stanovenie podmienok, za ktorých je vírus schopný prežiť, je podľa vedkyne kľúčový pre opatrenia proti jeho šíreniu v oblastiach, kde dochádza k úzkemu kontaktu mnohých ľudí.

 

V súvislosti so šírením nákazy väčšina obchodníkov odporúča pri platení používať platobnú kartu miesto hotovosti, upozornil server Daily Mail.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies