Aké počasie nás čaká na záver týždňa?

NETKY.SK • 15 December 2019, 09:33 • 2 min
Aké počasie nás čaká na záver týždňa?

BRATISLAVA - Polojasné až oblačné počasie s teplotami do desiatich stupňov Celzia a riziko víchrice v Nízkych či Vysokých Tatrách očakávajú dnes meteorológovia. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke. Pred víchricou vydal SHMÚ výstrahu druhého stupňa, ktorá platí pre okresy Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. Ráno sa vo veľkej časti Slovenska môže vyskytnúť ojedinele aj poľadovica.

slovakia

left justify in out

Pozor na silný vietor

SHMÚ varuje, že vietor v horách môže byť nebezpečný pre turistov. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ uviedol ústav. V nárazoch môže vietor nad pásmom lesa dosiahnuť rýchlosť krátkodobo 135 až 150 kilometrov za hodinu. Výstraha druhého stupňa potrvá od 9:00 do 16:00, následne sa do polnoci na pondelok znižuje na najmiernejší možný prvý stupeň, uvádza SHMÚ.

Poľadovica môže zasiahnuť ojedinele väčšinu Slovenska, do 9:00 platí výstraha prvého stupňa. Týka sa celého Žilinského a Prešovského kraja, väčšiny okresov Trenčianskeho a Banskobystrického kraja a čiastočne aj Košického a Nitrianskeho kraja.

 

img

 

Mrholenie alebo dážď sa objaví ojedinele
Najvyššie denné teploty podľa SHMÚ dosiahnu päť až desať stupňov Celzia, na strednom Slovensku pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti tri stupne Celzia. Mrholenie alebo dážď sa podľa SHMÚ objaví ojedinele, od stredných a neskôr vysokých polôh môže snežiť. Vietor sa očakáva prevažne južný s rýchlosťou 10 až 30 kilometrov za hodinu. „Od severozápadu naďalej zasahuje nad strednú Európu rozsiahla tlaková níž a po jej južnej strane prúdi od juhozápadu do našej oblasti teplý morský vzduch,“ dodal SHMÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies