Ak zdravotníci počas núdzového stavu neprídu do práce, pôjdu do väzenia

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 17:23 • 2 min
Ak zdravotníci počas núdzového stavu neprídu do práce, pôjdu do väzenia

BRATISLAVA - Zdravotníci, ktorí v núdzovom stave neprídu do práce a ohrozia tak zdravie a životy ľudí, už nezostanú bez trestu. Hroziť im bude dvoj- až päťročné väzenie, strata registrácie na 10 rokov či peňažná sankcia. Zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov navrhol poslanec Smeru-SD Jozef Valocký, plénum návrh dnes odobrilo.

slovakia

left justify in out

Časti opozície sa návrh na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov nepozdáva, hovorí o kriminalizácii tejto skupiny. Poslanci OĽaNO sa pokúsili zaradiť zdravotníkov aj učiteľov medzi chránené osoby, avšak neúspešne. Proti návrhu sa vyslovili aj všetky relevantné organizácie, ktoré zastupujú zdravotníkov. Ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti návrh obhajujú.
"Je fakt, že reálne môže vzniknúť krízová situácia, v ktorej budú ohrozené životy a zdravie občanov. A musí existovať nejaký nástroj, ktorý má v rukách vláda alebo štát na to, aby zabezpečil zdravie občanov a ochranu ich životov. Zdravie a ochrana životov je jedno zo základných ústavných práv a každá vláda má povinnosť toto zabezpečiť," odôvodnil svoj kladný postoj k návrhu minister spravodlivosti Tomáš Borec ešte pred mesiacom. Podobný názor má aj štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies