Ak idete na olympiádu, pri vstupe do Brazílie musíte disponovať aspoň 2500 eurami

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 13:03 • 2 min
Ak idete na olympiádu, pri vstupe do Brazílie musíte disponovať aspoň 2500 eurami

BRATISLAVA - Do Brazílie sa nesmú dovážať čerstvé potraviny, ovocie a zelenina, drogy, omamné látky, cigarety a alkohol, ktoré boli vyrobené v Brazílii a určené len pre zahraničný trh.

slovakia

left justify in out

"Pri vstupe do Brazílie je potrebné deklarovať hotovosť alebo cestovné šeky (vouchery) presahujúce hodnotu 2500 eur.“

 

Rezort diplomacie o tom informuje na svojej webovej stránke v súvislosti s blížiacimi sa XXXI. Letnými olympijskými hrami, ktoré sa v brazílskom Rio de Janeiro budú konať 5. - 21. augusta. V septembri budú pokračovať v podobe XV. Paralympijských hier.

 

Ďalej upozorňuje na to, že osoby mladšie ako 18 rokov nesmú vo svojej batožine dovážať žiadne cigarety a alkohol. "Bez cla je možné do Brazílie doviezť veci a tovar preukázateľne pre osobnú potrebu a v množstve, ktoré zodpovedá charakteru a dĺžke trvania pobytu. V prípade dovozu liekov odporúčame disponovať potvrdením ošetrujúceho lekára v anglickom jazyku o diagnóze a potrebe užívania uvádzaných farmaceutík,“ informuje rezort.

 

Podľa informácií rezortu pre slovenských občanov, ktorí chcú navštíviť Brazíliu za účelom turistiky s pobytom do 90 dní, platí bezvízový styk. "Cestovný pas musí byť platný minimálne šesť mesiacov po návrate z krajiny. Akákoľvek zmena pobytu na mieste nie je možná. Po príchode do Brazílie sa vyplňuje registračný formulár migračného úradu, ktorý sa odovzdáva pri odchode z krajiny. Počas pobytu je potrebné si ho starostlivo uschovať,“ uvádza ministerstvo.

 

Rezort ďalej upozorňuje na pomerne vysokú kriminalitu predovšetkým vo veľkých mestách a turistických centrách. Odporúča preto, aby si návštevníci nenosili so sebou cestovný pas a ďalšie osobné doklady. Mali by si ich radšej ponechať v bezpečí hotelového trezoru, pretože im stačí, ak disponujú kópiou údajovej strany cestovného pasu.

 

Zároveň rezort odporúča, aby slovenskí turisti na seba zbytočne nepútali pozornosť hlučným a okázalým správaním, nenosili so sebou vysokú finančnú hotovosť, šperky a iné cennosti. "Videokamery a fotoaparáty na krku, pokiaľ sa nepoužívajú, zbytočne budia pozornosť a zvyšujú riziko prepadnutia a krádeže. V Rio de Janeiro neodporúčame návštevu miestnych chudobných častí, tzv. favelov, ani v prípade ponuky rôznych sprievodcov,“ odporúča ministerstvo.

 

Pred vycestovaním rezort upozorňuje, aby návštevníci nezabudli na kvalitné cestovné zdravotné poistenie. "Prvá pomoc v prípade nehody sa poskytuje bezplatne len v štátnych zdravotných zariadeniach, ktorých kvalitatívna úroveň je rôzna. V súkromných zariadeniach sa platí nielen za každý lekársky úkon, ale aj za základnú lekársku konzultáciu,“ uvádza rezort.

 

Zároveň upozorňuje na to, že na celom území Brazílie a predovšetkým v jej severných častiach (Manaus) existuje riziko nákazy vírusom zika a ochorenie horúčkou dengue a chikungunya, ktoré prenášajú komáre Aedes aegypti. "Je praktické mať so sebou účinné repelenty a chrániť sa oblečením (nohavice a dlhý rukáv),“ dodáva.

 

Občania SR sa v prípade potreby môžu obrátiť na Veľvyslanectvo SR v Brazílii (+55 61 99848 1249 číslo funguje nepretržite 24 h) alebo na Honorárny konzulárny úrad SR v Rio de Janeiro (+55 21 9827 25912). Pred cestou do Brazílie ministerstvo odporúča občanom, aby využili bezplatnú registráciu na jeho stránke. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies