Ak chce SZČO využiť inštitút vyslania na prácu, musí mať činnosť v SR

NETKY.SK • 3 Máj 2018, 09:22 • 2 min
Ak chce SZČO využiť inštitút vyslania na prácu, musí mať činnosť v SR

BRATISLAVA - Ak sa živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) rozhodnú vykonávať činnosť v inom členskom štáte EÚ, musia sa v oblasti sociálneho zabezpečenia riadiť právnymi predpismi tohto štátu. Výnimkou je, ak chce byť SZČO na prácu v zahraničí vyslaná, teda využiť tzv. inštitút vyslania.

slovakia

left justify in out

"Ak SZČO požiada o vyslanie prostredníctvom tlačiva Žiadosť o vystavenie prenosného dokumentu A1 z dôvodu vyslania samostatne zárobkovo činnej osoby na územie iného členského štátu EÚ, Sociálna poisťovňa jej žiadosť schváli a následne o tom vystaví potvrdenie PD A1. Vtedy si povinnosti v sociálnom zabezpečení aj počas zárobkovej činnosti v zahraničí plní SZČO na Slovensku. Na preukázanie tejto skutočnosti slúži práve potvrdenie PD A1," radí Peter Višváder, hovorca poisťovne.

 

Avšak nie každá SZČO si môže uplatniť inštitút vyslania. Potrebné je splniť podmienky, ku ktorým patrí predovšetkým požiadavka, aby SZČO pred pôsobením v zahraničí vykonávala určité obdobie činnosť na území členského štátu, v ktorom je usadená – teda na Slovensku. Za určité obdobie pred vyslaním sa za dostatočné považuje obdobie dvoch mesiacov. Aktívne živnostenské oprávnenie by teda SZČO mala mať minimálne dva mesiace, počas ktorých by mala aj reálne činnosť vykonávať. Povinné poistenie podmienkou vyslania nie je.

 

Na Slovensku musia pritom SZČO naďalej ostať prostriedky, ktoré jej umožnia vykonávať svoju činnosť aj po svojom návrate. O vystavení potvrdenia PD A1 pred uplynutím potrebného obdobia môže v individuálnych prípadoch rozhodnúť len pobočka Sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa nevystavuje potvrdenie PD A1 tým SZČO, ktoré odchádzajú vykonávať svoju činnosť mimo štátov Európskej únie, Švajčiarska a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies