"Afganské dievča" z obálky National Geographic už pozná svoj trest, z väzenia ju hospitalizovali

NETKY.SK • 4 November 2016, 13:26 • 2 min
"Afganské dievča" z obálky National Geographic už pozná svoj trest, z väzenia ju hospitalizovali

ISLAMABAD - Afganku Šarbat Gulaovú, ktorá sa v roku 1984 stala slávnou, keď jej sugestívnu fotografiu ešte ako približne 12-ročnej utečenky s výraznými zelenými očami zverejnil na obálke americký časopis National Geographic, hospitalizovali, pretože v pakistanskej väzbe ochorela. Informovalo o tom dnes pakistanské ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Hovorca ministerstva spresnil, že 40-ročnú Gulaovú liečia v nemocnici v Pešávare. Neposkytol však ďalšie podrobnosti.

 

Pakistanský špeciálny súd dnes doobda v jej prípade vyniesol verdikt. Za údajné sfalšovanie osobných dokumentov jej súd vymeral 15 dní väzenia, pokutu vo výške 110.000 pakistanských rupií (937 eur) a nariadil jej deportáciu z krajiny, informovali pakistanské noviny Express Tribune. 


Medzičasom 46-ročnú Paštúnku Šarbat Gulaovú zatkli pakistanské úrady minulý týždeň. Obvinili ju z nelegálneho pobytu v krajine a z podvodného nadobudnutia pakistanskej identifikačnej karty, za čo jej hrozilo až 14 rokov väzenia. Samotná Gulaová svoju vinu vehementne popierala. 


Špeciálny súd pre otázky korupcie a imigrácie v meste Pešávar jej dnes vymeral len symbolických 15 dní väzenia, z ktorých si doposiaľ odsedela už 11.  Súčasne nariadil, aby opustila územie Pakistanu do 7. novembra, čo je deň, keď by ju mali prepustiť z väzenia. Podľa afganských úradov sa Šarbat Gulaová vráti naspäť do rodného Afganistanu.


Prepustenie Gulaovej oficiálne žiadala od Pakistanu aj afganská vláda. Podľa Kábulu žije táto afganská vdova a utečenka vo veľkej chudobe, musí sa sama starať o štyri deti a okrem toho trpí hepatitídou. 
V Pakistane žije podľa odhadov okolo 2,5 milióna afganských utečencov, ktorí sa tam uchýlili v dôsledku desaťročia trvajúcich vojen vo svojej krajine. Pakistanské úrady by ich najradšej vrátili do Afganistanu, napriek tomu, že tamojší ozbrojený konflikt stále pokračuje. 


Portrét vtedy približne 12-ročnej Šarbat Gulaovej zverejnil National Geographic v roku 1985, jej totožnosť sa podarilo odhaliť až v roku 2002. Fotografia, prirovnávaná k slávnemu obrazu Mony Lízy, sa po celom svete stala symbolom nepokojného Afganistanu. Autorom záberu, ktorý vznikol v utečeneckom tábore v Pakistane, bol americký fotoreportér Steve McCurry.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies