Od mája budú mať deti materských a základných škôl obedy zadarmo

NETKY.SK • 9 Február 2023, 12:07 • 2 min
Od mája budú mať deti materských a základných škôl obedy zadarmo

Bratislava - Obedy zadarmo budú mať deti základných škôl a posledných ročníkov materských škôl od mája tohto roka. Informovalo o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

slovakia

left justify in out

O vrátení štátnych dotácií na stravu pre školákov rozhodli poslanci Národnej rady SR novelou zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Jej súčasťou je novela zákona o dotáciách, ktorej cieľom je podpora výchovy k stravovacím návykom. Rezort práce ďalej uviedol, že takáto štátna pomoc nie je limitovaná celkovými príjmami domácnosti. "Na dieťa v poslednom ročníku materskej školy je výška dotácie na stravu v sume 1,40 eura na deň. V prípade žiaka prvého stupňa základnej školy sa poskytne dotácia na stravu v sume 2,10 eura na deň," vysvetlilo ministerstvo s podmienkou, že deti sa musia zúčastniť výchovno-vzdelávacieho programu.

 

Druhou podmienkou je, že deti musia byť prihlásené na stravovanie prostredníctvom zápisného lístku. Rovnaké podmienky platia aj pre žiakov druhého stupňa základnej školy, ktorým je pridelená dotácia vo výške 2,30 eura na deň. Naďalej platí, že strava môže byť priznaná aj dieťaťu v inom ako v poslednom ročníku materskej školy, ak dieťa žije v domácnosti, v ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, alebo príjem domácnosti je najviac vo výške životného minima.

 

Dotácia na stravu sa rovnako poskytne všetkým deťom v materskej škole, ak 50 % všetkých detí, ktoré navštevujú materskú školu, s výnimkou posledného ročníka, pochádza z domácností, ktoré sú odkázané na pomoc v hmotnej núdzi. Ak má žiak individuálny študijný plán bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v základnej škole, rovnako má nárok na dotáciu na stravu za identických podmienok ako pri žiakoch študujúcich dennou formou štúdia. V januári 2023 poberalo dotáciu na stravu 50.499 detí. Ministerstvo predpokladá od mája tohto roka nárast záujemcov o obedy zadarmo o ďalších 490.000 detí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies