Aby už nič neskončilo v koši

NETKY.SK • 22 Apríl 2017, 16:02 • 2 min
Aby už nič neskončilo v koši

BRATISLAVA - Potraviny sa vyhadzujú v rade domácností. Z na prvý pohľad neužitočných zvyškov sa ale dá pripraviť skvelé jedlo. Naučte sa z nich vyťažiť maximum.

slovakia

left justify in out

Pred návštevou obchodu je v prvom rade dobré urobiť si prehľad o surovinách, ktoré máte doma. Zbytočnému míňaniu sa vyhnete aj tým, že si napíšete nákupný zoznam a budete sa ho striktne držať.

 

Dávajte si pozor aj na akcie, v eufórii z extrémne nízkej ceny mnohokrát nakúpite viac, ako dokážete spotrebovať. Potraviny sa následne kazia a úspora je minimálna. Niektoré produkty s uplynulou lehotou trvanlivosti navyše nie je nutné okamžite hádzať do koša.

 

Čo všetko sa nemusí vyhadzovať a na čo všetko sa dajú zvyšky a drobnosti využiť? Možností je naozaj veľa.

 

Uzdu svojej fantázie môžete poriadne popustiť napríklad na poli zeleniny. Variantom, ktorá sa priamo ponúka, je vývar pripravený z očistených zvyškov akejkoľvek zeleniny. Svoje využitie si nájdu aj rôzne vňate a listy napríklad z reďkoviek alebo mrkvy. Stačí pridať olej, citrónovú šťavu, drvené oriešky, cesnak, soľ a korenie. Pesto na cestoviny je na svete.

 

Vyhadzovať nemusíte ani šupky od zemiakov a listy karfiolu, dajú sa osmažiť alebo upiecť na zemiačiky.

 

Rovnakým spôsobom možno spotrebovať aj šupky z jabĺk. Po zmiešaní s cukrom, škoricou a kúskom masla z nich v rúre vykúzlite sladké chipsy.

 

Kapustové listy je možné nechať uschnúť a rozomlieť na zelený prášok, ktorým ochutíte napríklad zeleninový šalát.

 

Ak sa vám v chlebníku nahromadilo pečivo, ktoré nemôžete stihnúť zjesť, urobte nasledujúce opatrenia. Rožky a žemle nechajte vysušiť a zomeľte na strúhanku. V koši nemusí skončiť ani chlieb. Stačí, keď ho nakrájate na kocky a dáte včas zamraziť. Potom stačí krutóny kedykoľvek vybrať, opiecť v rúre a pridať do polievky alebo do šalátu.

 

Výborným pomocníkom v domácnosti je kôra z citrusov. Keď ju niekoľko týždňov necháte lúhovať v uzavretom pohári s octom, získate prírodný čistič, ktorý veľmi dobre pôsobí najmä na mastné povrchy. Po vylúhovaní týmto prostriedkom spolu s vodou naplňte rozstrekovač v pomere 1: 1.

 

Mnohopočetné využitie má aj kávová usadenina. Aplikáciou hubkou na pokožku poslúži ako peeling proti celulitíde a prostredníctvom zábalu oživí vašu hrivu. Ako na to? Usadeninu zmiešajte s trochou vody a vzniknutú kašičku naneste na vlasy, zabaľte do igelitu a do uteráku. Zhruba po 15 minútach zábal zmyte.

 

Vďaka schopnosti pohlcovať pachy odstráni aj nepríjemný odér z chladničky. Stačí misku s usadeninou umiestniť do niektorej z priehradiek.
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies