Absolventi vysokých škôl si nevedia nájsť prácu v odbore

NETKY.SK • 16 Júl 2014, 13:22 • 2 min
Absolventi vysokých škôl si nevedia nájsť prácu v odbore

BRATISLAVA - Absolventi stavebných fakúlt vysokých škôl na Slovensku majú problém nájsť uplatnenie v odbore, ktorý v posledných rokoch z dôvodu krízy znižoval počty zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Mnohí sú preto nútení zamestnať sa mimo stavebníctva. TASR to potvrdil riaditeľ analytickej spoločnosti CEEC Research Jiří Vacek. Absolventov fakúlt tohto zamerania je podľa neho v súčasnosti prebytok.
     

"Firmy denne dostávajú niekoľko životopisov od študentov posledných ročníkov alebo čerstvých absolventov, ale aktuálne im nemajú čo ponúknuť, čo absolventov frustruje a neumožňuje im ani získať prax, ktorá sa pre prijatie často vyžaduje," priblížil Vacek.
     

Tento trend pripúšťa aj predseda Slovenskej komory stavebných inžinierov (SKSI) Vladimír Benko. "Dopyt po absolventoch vysokých škôl závisí od aktuálnej situácie na trhu. V čase stavebného boomu na Slovensku sme pociťovali nedostatok projektantov a dnes, v čase krízy, pociťujeme u nás aj pretlak pracovníkov v stavebníctve prichádzajúcich zo zahraničia," povedal pre TASR.
     

Stavebníctvo je na Slovensku možné študovať na troch vysokých školách v Bratislave, Košiciach a Žiline. Stavebná fakulta Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave ponúka 8 študijných programov v bakalárskom, 13 v inžinierskom a 9 programov v doktorandskom stupni štúdia. Počet uchádzačov o štúdium podľa prodekana fakulty pre vzdelávanie Petra Makýša v posledných rokoch mierne klesá. Z približne 2500 študentov 1. stupeň ročne ukončí asi 60 % absolventov a zo zhruba 1150 študentov 2. stupňa štúdium úspešne absolvuje v priemere 90 %.
     

"Vysoké školy sa v rámci svojich možností snažia pripravovať absolventov pre prax. Presadzujeme, aby kvalita bola pred kritériom kvantity a nízkej ceny, čím znížime riziko zlyhania stavieb, ako sa stalo v Kurimanoch," zdôraznil Benko. Dodal, že pozitívne riešenie v oblasti zabezpečenia kontroly kvality projektov a zhotovovania stavieb naznačuje pripravovaný stavebný zákon.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies