Absolvent odchádzajúci za prácou do zahraničia nemá voči SP povinnosti

NETKY.SK • 26 Máj 2011, 10:03 • 2 min
Absolvent odchádzajúci za prácou do zahraničia nemá voči SP povinnosti

Absolvent odchádzajúci za prácou do zahraničia nemá voči SP povinnosti

slovakia

left justify in out

img

Absolvent, ktorý sa vyberie po skončení štúdia do zahraničia, nemá voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti (SP). Ak bol však počas školy dobrovoľne poistený a zamestná sa v štáte Európskej únie (EÚ), pričom zamestnávateľ bude za neho riadne odvádzať poistné na sociálne poistenie, musí sa z dobrovoľného poistenia odhlásiť.
      "Legislatíva EÚ nepripúšťa existenciu povinného poistenia v jednej krajine a dobrovoľného poistenia v druhej krajine. Výnimkou je dôchodkové poistenie, ktoré v súbehu možné je, avšak tiež len pri splnení určitých podmienok. Osoba môže byť povinne dôchodkovo poistená v jednej krajine EÚ a dobrovoľne dôchodkovo poistená na Slovensku v prípade, ak už v minulosti v niektorej etape svojej kariéry podliehala v sociálnom poistení právnym predpisom SR ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba," vysvetlila pre TASR Jana Hrabková z komunikačného odboru SP.
      Ako ďalej upozornila Hrabková, rovnaké podmienky platia pre absolventov stredoškolského aj vysokoškolského štúdia. "Ukončenie štúdia prináša pre študentov dôležité momenty, v ktorých by mali poznať svoje povinnosti voči Sociálnej poisťovni, aby predišli problémovým situáciám," uzatvorila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies