Abbott chce konfrontovať Putina so zostrelením boeingu

NETKY.SK • 13 Október 2014, 10:12 • 2 min
Abbott chce konfrontovať Putina so zostrelením boeingu

SYDNEY - Austrálsky premiér Tony Abbott v pondelok vyhlásil, že novembrový summit skupiny G20 v Brisbane využije na konfrontovanie ruského prezidenta Vladimira Putina so zostrelením lietadla Malaysia Airlines na východe Ukrajiny, pri ktorom boli podľa neho "zavraždení" austrálski občania.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na podozrenie, že za usmrtením všetkých 298 cestujúcich a členov posádky stoja separatisti vyzbrojení raketami zem-vzduch z Ruska, sa v Austrálii objavujú výzvy, aby Putina zo stretnutia svetových lídrov vylúčili. Abbott v súvislosti s tragédiou zo 17. júla vystupoval proti Rusku ako jeden z najhlasnejších kritikov, ešte v nedeľu však povedal, že jeho vláda nemá právomoc zakázať niektorému z predstaviteľov G20 účasť. Svoj plán pritom opísal slangovým výrazom z austrálskeho futbalu, ktorý znamená udrieť niekoho spredu a zraziť ho k zemi. "Pánovi Putinovi poviem, že boli zavraždení Austrálčania a že boli zavraždení povstalcami podporovanými Ruskom a používajúcimi výzbroj dodanú Ruskom," vyjadril sa Abbott.

 

Lietadlo typu Boeing 777 podľa správy holandských vyšetrovateľov zasiahlo počas letu veľké množstvo predmetov letiacich vysokou rýchlosťou. Tie spôsobili rozpad stroja a jeho zrútenie. Zverejnená správa nehovorí priamo, že lietadlo zostrelili, predbežné závery však tomu napovedajú. Vyšetrovatelia taktiež zatiaľ neuviedli, kto je za haváriu lietadla zodpovedný. Ukrajina a Západ podozrievajú z tohto činu proruských povstalcov, tí však vinu popierajú a tvrdia, že takýto typ zbrane nevlastnia. 

 

Medzi 298 obeťami tragédie bolo 28 občanov Austrálie. Podľa Abbotta povstalci umožnili zahraničným vyšetrovateľom vstup na miesta dopadu trosiek až po tom, ako uskutočnili operáciu v "priemyselnom rozsahu" s cieľom zahladiť stopy. Premiér sa tiež otvorene vyjadroval, že by bol rád, keby mohol Putinovi zabrániť v účasti na summite G20.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies