A. Lukašenko listom poďakoval J. Slotovi za blahoželanie k svojmu zvoleniu

NETKY.SK • 27 Január 2011, 08:37 • 2 min
A. Lukašenko listom poďakoval J. Slotovi za blahoželanie k svojmu zvoleniu

A. Lukašenko listom poďakoval J. Slotovi za blahoželanie k svojmu zvoleniu

slovakia

left justify in out

img

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorého OBSE obviňuje z falšovania volieb, dnes listom poďakoval predsedovi Slovenskej národnej strany (SNS) Jánovi Slotovi za blahoželanie k svojmu opätovnému zvoleniu. Pre TASR to dnes potvrdil predseda SNS, kópiu listu má redakcia k dispozícii.
"Mám radosť z listu pána prezidenta Bieloruskej republiky Alexandra Lukašenka. Moje nedávne blahoželanie k jeho znovuzvoleniu do funkcie v slovenských médiách spôsobilo priam hystériu, akoby som sa mu vtieral alebo ukláňal. To odmietam," uviedol Slota. "Bolo to úprimné blahoželanie človeku, ktorý svojou prácou dokázal Bieloruskú republiku dostať na takú úroveň, že tam nikto nehladuje. Toto je pre mňa podstatné a som presvedčený, že si moje blahoželanie zaslúžil," dodal Slota. Koncom minulého roka Lukašenkovi listom blahoželal k opätovnému víťazstvu vo voľbách a ako jeden z mála politických predstaviteľov vyhlásil, že voľby nepovažuje za zmanipulované. Lukašenko mu odpovedal oficiálnym prezidentským listom, ktorý SNS doručila bieloruská ambasáda.
Slota sa nestotožňuje s názorom väčšiny slovenských politikov, podľa ktorých Lukašenko vládne autoritárskymi metódami, utláča opozíciu a manipuluje voľby. "Na Bielorusov sa pozerám ako na bratský slovanský národ, ktorý suverénne zvolil svojho prezidenta. Som presvedčený, že tam žiadne podvody neboli a voľby prebehli transparentne – na rozdiel napríklad od vlaňajších slovenských parlamentných volieb, keď bola SNS o minimálne dve percentá ukrátená," uviedol Slota.
"Ak na Slovensku stále niekto skloňuje nejaké diktátorské metódy, rád by som pozornosť týchto tzv. demokratov upriamil na to, čo sa deje v Kosove, na to, ako sa tam ľudia zabíjali, ako sa im odoberali orgány a obchodovalo sa s nimi. Toto platí aj o Albánsku dnešných dní," povedal predseda SNS.
Na medzinárodnej scéne sa podľa neho v politickom ringu používajú dva rôzne metre. "Lukašenka odsudzujú, lebo neskáče podľa predstáv mocností, robí politiku pre svoj, bieloruský národ a nie pre gaunerov z nadnárodných monopolov a nerozpredáva národné bohatstvo, ako sme rozpredali napríklad my, je preto zlý, je diktátor a celá Európa sa na neho hnevá. Ale tí skutoční diktátori, ktorí sa nezastavia ani pred zabíjaním, sú v poriadku, lebo tí idú veľkým hráčom po ruke," uzavrel Slota.
Slovenský minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) komentoval výmenu listov medzi Slotom a Lukašenkom slovami: "Je to pomerne smutné." "Nepovažujem za možné a predstaviteľné, aby človek, ktorý miluje svoj národ a miluje základné ľudské hodnoty, ktorým nepochybne dominuje hodnota slobody, že by mohol takýmto spôsobom komunikovať s diktátorom," vyhlásil Dzurinda.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies