A. ELSCHEKOVÁ-MATISOVÁ: Členstvo v Európskej únii je pre Slovensko prínosom

NETKY.SK • 9 Máj 2011, 10:19 • 2 min
A. ELSCHEKOVÁ-MATISOVÁ: Členstvo v Európskej únii je pre Slovensko prínosom

A. ELSCHEKOVÁ-MATISOVÁ: Členstvo v Európskej únii je pre Slovensko prínosom

slovakia

left justify in out

img

Členstvo v Európskej únii je pre Slovensko prínosom. Povedala to vedúca Zastúpenia Európskej komisie v SR Andrea Elscheková-Matisová pri príležitosti osláv Dňa Európy pre verejnosť v Bratislave. Európska únia (EÚ) si dnes pripomína 61. výročie podpisu Deklarácie Roberta Schumana.
      Konkrétnym výsledkom návrhu francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana bolo založenie Európskeho spoločenstva uhlia a ocele v roku 1952, prvého z troch spoločenstiev.
      "Vďaka Schumanovmu plánu už 61 rokov nevedieme na európskom kontinente, v Európskej únii, medzi sebou vojny, bojujeme maximálne v športe," povedala Elscheková-Matisová. Pripomenula, že občania SR môžu voľne cestovať či podnikať v EÚ, mládež môže študovať v zahraničí. SR je členom EÚ sedem rokov, od roku 2004.
      Význam vzdelania zdôraznil aj europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH). Spomenul napríklad uplatnenie v študijných programoch. "Slovensko je riadnym a sebavedomým členom EÚ a je dobre, že si to takto pripomíname," konštatoval.
      Oslavy Dňa Európy sa v Bratislave konali na Hlavnom námestí, kde sa stretli najmä žiaci rôznych škôl nielen z Bratislavy. Mali možnosť sa zapojiť do kvízu a sprievodných aktivít, získať materiály o EÚ. Návštevníci podujatia dostali ako pozornosť žltú ružu.
      Riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku Robert Hajšel pripomenul, že dnes si únia pripomína aj 25. výročie rozhodnutia EP a Rady EÚ o tom, že modrá vlajka s 12 hviezdičkami je symbolom EÚ spolu s hymnou a menou euro.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies