77. ročník prestížneho filmového festivalu v Cannes je v plnom prúde. Porote tento rok predsedá režisérka Greta Gerwig

NETKY.SK • 15 Máj 2024, 16:20 • 2 min
77. ročník prestížneho filmového festivalu v Cannes je v plnom prúde. Porote tento rok predsedá režisérka Greta Gerwig

CANNES - Na Francúzskej riviére sa v utorok otvoril 77. ročník filmového festivalu v Cannes výberom 22 filmov, ktoré zabojovali o vytúženú Zlatú palmu.

slovakia

left justify in out

Otvárací ceremoniál v podaní francúzskej herečky Camille Cottin a vystúpenia výnimočného čestného hosťa, americkej herečky Meryl Streep, odvysielali naživo stovky kín v mestách po celom Francúzsku.

Mimo súťažného prostredia bude na festivale odpremiérovaný film Le Deuxieme Acte režiséra Quentina Dupieuxa.

Tohtoročná filmová súťaž zahŕňa snímky ako „Kinds of Kindness“ od gréckeho režiséra Yorgosa Lanthimosa a epickú sci-fi drámu „Megapolis“ dvojnásobného držiteľa Zlatej palmy Francisa Forda Coppolu.

Ázijskí filmári ako Jia Zhang-Ke z Číny s filmom „Feng Liu Yi Dai (Chytený prílivmi)“ a Payal Kapadia z Indie s filmom „All We Imagine as Light“ žiaria aj v kategórii najvyššej ceny.

Predsedníčkou poroty je 40-ročná americká režisérka Greta Gerwig, ktorej najnovší film „Barbie“ lámal rekordy.

Očakáva sa, že počas nasledujúcich 12 dní navštívi festivalové premietania a bude sa túlať uličkami Filmového trhu (The Film Market) viac ako 35 000 návštevníkov festivalu.

Na tohtoročnom MFF Cannes sa zúčastnia tri slovenské filmové profesionálky, Slovensko budú zastupovať v programe medzinárodného filmového trhu Marché du Film. Na 77. ročník festivalu pocestujú so svojimi projektmi režisérky Tereza NvotováVera Lackováproducentka Wanda Adamík Hrycová, ktorá sa zúčastní projektu Producers on the Move. Už po dvadsiaty raz bude mať Slovenská republika na podujatí aj prezentačný pavilón.

Režisérka Tereza Nvotová sa na medzinárodnom filmovom trhu Marché du Film zúčastní prezentácie Goes to Cannes, ktorá prináša pripravované projekty z festivalov a industry podujatí z celého sveta. Do kurátorského výberu sa každoročne dostanú len originálne diela v rôznych štádiách produkcie, ktoré predstavujú najsľubnejšie talenty súčasnosti. Program poskytuje účastníkom priestor na prezentáciu ich tvorivých vízií a na nadviazanie kontaktov s potenciálnymi obchodnými zástupcami, distribútormi a festivalovými dramaturgmi. Tereza Nvotová bude v Cannes prezentovať svoj pripravovaný tretí hraný film Otec, ktorý vzniká v produkčnej spoločnosti Danae Production a dokončený by mal byť na budúci rok.

Filmového trhu v Cannes sa zúčastní aj režisérka a producentka Vera Lacková zo spoločnosti Media Voice, ktorá sa vďaka podpore Európskeho rómskeho inštitútu pre umenie a kultúru (ERIAC) zúčastní programu Producers Network. Tento špecializovaný program canneského filmového trhu každoročne privíta viac ako 400 producentov z rôznych krajín a pre účastníkov je jedinečnou príležitosťou rozšíriť si sieť kontaktov a objaviť koprodukčné možnosti. Vera Lacková, ktorá sa dlhodobo venuje etnickým a politickým témam z prostredia rómskej komunity, sa programu zúčastní so svojím pripravovaným dokumentárnym filmom Čaruj.

Slovenskú republiku bude tento rok v programe zastupovať producentka Wanda Adamík Hrycová z Wandal Production a Alluvium Production. „Moja účasť v tomto skvelom programe prichádza v perfektnom načasovaní,“ reaguje na svoj výber Wanda Adamík Hrycová. „Práve sme dokončili prácu na scenári druhého celovečerného filmu afgansko-slovenskej režisérky Sahray Karimi Let z Kábulu. Tento scenár, ktorý napísala spolu s úžasným belgickým spisovateľom Kevinom Meulom, je založený na skutočných udalostiach. Jeho námetom sa stala záchranná misia, ktorú Sahraa zažila počas pádu Kábulu v roku 2021. Teraz sme pripravení začať s financovaním a neviem si pre štart predstaviť lepšie miesto ako Cannes,“ dodala Hrycová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Moja kultúra, Foto: variety.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies