Od januára 2020 bude mať Ministerstvo kultúry SR novú príspevkovú organizáciu

NETKY.SK • 2 August 2019, 17:10 • 2 min
Od januára 2020 bude mať Ministerstvo kultúry SR novú príspevkovú organizáciu

BRATISLAVA - Kunsthalle Bratislava (KHB) sa od 1. januára 2020 stane štátnou príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry (MK) SR. Nová organizácia by mala hospodáriť s rozpočtom vyše 400 000 eur.

slovakia

left justify in out

Sídlo KHB sa nezmení, naďalej bude využívať priestory v Dome umenia na Námestí SNP v Bratislave. Národné osvetové centrum (NOC) uzavrie s KHB od 1. januára 2020 novú nájomnú zmluvu na obdobie päť rokov. "Som rada, že sa odložili emócie, za stôl si sadli odborníci z MK a KHB a našli spoločnú reč,“ uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).

 

img

 

KHB vznikla pôvodne ako organizačná jednotka Národného osvetového centra (NOC) v priestoroch Domu umenia na Námestí SNP č. 12 v Bratislave v roku 2014. Po dvoch rokoch bola delimitovaná pod správu Slovenskej národnej galérie, pričom prvé aj druhé organizačné riešenie malo byť dočasné.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na znak podpory už aj Kunsthalle Bratislava svieti na dúhovo! #stojimeprikulture foto: @emalancaricova

Príspevok, ktorý zdieľa Kunsthalle Bratislava (@kunsthallebratislava),

 

Na jar tohto roka sa v médiách objavila informácia o možnom zrušení KHB. Výtvarná a kultúrna obec na začiatku apríla vydala vyhlásenie vyjadrujúce znepokojenie nad úvahami zriadiť v priestoroch Domu umenia tzv. Kreatívne centrum, signatári v tom videli snahu dostať KHB z priestorov v centre mesta. Vo vyhlásení preto umelci požadovali pre Kunsthalle právnu subjektivitu i stabilizáciu v Dome umenia, rovnako tak koncepčné riešenia oblasti kreatívneho priemyslu.

 

 

Laššáková vtedy odmietla obvinenia zo snáh rušiť KHB. Uviedla, že otázka dočasnej zmeny sídla všetkých inštitúcií sídliacich v Dome umenia sa otvorila z dôvodu nevyhnutnej rekonštrukcie objektu. Rovnako tak v prípade návrhov na právnu subjektivitu KHB vyzvala na odbornú diskusiu, ktorá sa bude zaoberať aj dopadom opatrenia na verejné financie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies