Zuzana Čaputová rokovala s lídrami V4. Čo hovoria na očkovanie?

NETKY.SK • 29 November 2021, 15:12 • 2 min
Zuzana Čaputová rokovala s lídrami V4. Čo hovoria na očkovanie?

BUDAPEŠŤ - Svet čelí mnohým krízam, svet sa mení. Výzvy, ktoré pribúdajú, sú početnejšie a zložitejšie. Preto je potrebné zomknúť sa, spolupracovať v duchu zakladateľov Vyšehradskej štvorky. Povedala to v pondelok prezidentka SR na summite prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky v Budapešti.

slovakia

left justify in out

Zuzana Čaputová ocenila zhodu prezidentov V4 na iniciatíve, v rámci ktorej chcú vyzvať občanov svojich krajín, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu. "Očkovanie považujeme za jedinú a najlepšiu stratégiu ako predchádzať vážnym ochoreniam," zdôraznila.

 

img

 

K otázke bezpečnostnej situácii na poľsko-bieloruských hraniciach povedala, že zneužívanie utečencov bieloruským režimom považujú prezidenti V4 za absolútne neprípustné. Oznámila, že Česko, Maďarsko i Slovensko vyjadrili Poľsku solidaritu a ponúkli v prípade potreby pomoc. "Hovoríme o ochrane spoločných hraníc v rámci Európskej únie, hovoríme o ochrane hraníc v rámci Severoatlantickej aliancie," dodala Čaputová.

 

Prečítajte si tiež: Radičová i Dzurinda predstavili riešenie pandemickej situácie

 

Prezidenti hovorili aj o prítomnosti ruských vojsk na hranici s Ukrajinou, o klimatickej kríze, o hospodárskych výzvach krajín tohto zoskupenia aj z globálneho hľadiska, ale aj o šíriacich sa dezinformáciách a polarizácii spoločností.

 

img

 

Prezident Českej republiky Miloš Zeman sa k rokovaniam s prezidentom Poľska Andrzejom Dudom, maďarským prezidentom Jánosom Áderom a Zuzanou Čaputovou pripojil z Prahy prostredníctvom videohovoru. Jeho hovorca Jiří Ovčáček na sociálnej sieti Twitter uviedol, že hlava krajiny podporila povinné očkovanie. "Všetci politici sa boja povedať, že jediným riešením je povinné očkovanie, pretože by stratili hlasy. Ja si to môžem dovoliť, pretože ja už po 10 rokoch končím vo funkcii prezidenta," uviedol Zeman podľa Ovčáčka. "Uvažujme podobne ako Rakúsko o povinnom očkovaní, pretože sa zdá, že je to naozaj jediná cesta, ako sa z tej COVIDovej krízy dostať," dodal český prezident podľa svojho hovorcu.

 

 

Zeman je zaočkovaný 3. dávkou. Vo štvrtok mal pozitívny test na COVID-19. Podľa lekárov však príznaky choroby nemal. Český prezident v nedeľu na zámku v Lánoch vymenoval predsedu ODS Petra Fialu za nového premiéra. Vymenovanie sa uskutočnilo v miestnosti, do ktorej vedú dva vchody, aby medzi oboma politikmi nenastal priamy kontakt.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Český prezident vymenoval nového premiéra

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies