AKTUALIZOVANÉ: Zuzana Čaputová diskutovala o pripravovanom sčítaní obyvateľstva. Je kľúčové pre národnostné menšiny

NETKY.SK • 3 Február 2021, 17:53 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Zuzana Čaputová diskutovala o pripravovanom sčítaní obyvateľstva. Je kľúčové pre národnostné menšiny

BRATISLAVA - Sčítanie obyvateľov sa uskutoční v období od 15. februára 2021 do 31. marca 2021 počas 6 kalendárnych týždňov. K sčítaniu prichádza raz za 10 rokov, príprava a proces trvá niekoľko rokov.

slovakia

left justify in out

Prezidentka Slovenskej republiky na sociálnych sieťach informuje, že o nadchádzajúcom sčítavaní obyvateľstva diskutovala s členmi jej poradného výboru pre menšiny. Hlava štátu tvrdí, že sčítavanie je mimoriadne dôležité pre presné nastavenie verejných politík a obzvlášť pre rozvoj miest a obcí. 

 

"Sčítanie je však kľúčové aj pre národnostné menšiny, pretože údaj o ich početnosti vo významnej miere ovplyvňuje ich možnosti uplatňovať si menšinové práva," dodáva v jej príspevku Zuzana Čaputová.

 

 

"Stotožňujem sa s hodnotením členov poradného výboru, že nie je správne, ak sa zásadné zmeny v sčítaní dejú na poslednú chvíľu a bez širšej odbornej diskusie. Či bude môcť v dotazníku občan uviesť príslušnosť k jednej alebo dvom národnostným menšinám, je podľa môjho názoru zásadnou zmenou" pokračuje prezidentka a zároveň dodáva: "Nepovažujem za správne, že Štatistický úrad pristúpil k spochybneniu dosiahnutého konsenzu pár dní pred začiatkom sčítania, v skrátenom pripomienkovom konaní, a to v rozpore s legislatívnymi pravidlami vlády."

 

Skupina 27 koaličných poslancov poslala predsedovi ŠÚ SR Alexandrovi Ballekovi otvorený list v súvislosti s návrhom na vypustenie možnosti uvádzania druhej národnosti v sčítaní obyvateľov. V liste upozorňujú, že ŠÚ SR skrátením pripomienkového konania k predmetnému návrhu porušuje legislatívne pravidlá vlády, ktoré sú pre neho záväzné. Výhrady voči uvádzaniu dvoch národností v sčítaní obyvateľov vyjadril poslanec Juraj Gyimesi (OĽaNO). Ten chce, aby bola v sčítaní možnosť vyznačiť len jednu národnosť. Možnosť voľby druhej národnosti sa podľa neho vložila do sčítacieho hárku „nenápadne“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies