AKTUALIZÁCIA: Dušan Kováčik ide na slobodu!

NETKY.SK • 4 Marec 2022, 13:04 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Dušan Kováčik ide na slobodu!

BRATISLAVA - Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika prepustia z väzby na slobodu. V piatok o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR. TASR to potvrdil jeho obhajca Erik Magál. Súd uložil Dušanovi Kováčikovi viaceré povinnosti, okrem iného nosenie tzv. elektronického monitorovacieho náramku.

slovakia

left justify in out

„Najvyšší súd vyhovel žiadosti obžalovaného Dušana Kováčika, ktorý bol prepustený z väzby na slobodu, nahradením preventívneho dôvodu väzby prijatím písomného sľubu obžalovaného a dohľadom probačného a mediačného úradníka," spresnila hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

 

img

 

„NS SR Dušana Kováčika prepustil z väzby na slobodu na základe našej žiadosti o prepustenie z väzby. Väzbu mu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka, písomným sľubom, elektronickým monitorovacím zariadením, ako aj uložením viacerých primeraných obmedzení a povinností," priblížil pre TASR Magál.

 

Ako ďalej uviedol, ide aj o zákaz kontaktovania svedkov a znalcov, tiež zákaz vzdialiť sa od miesta pobytu. „Akékoľvek prípadné výnimky z týchto obmedzení a povinností sú možné na základe predchádzajúceho dohovoru s príslušným úradníkom," doplnil.

 

„Chcel by som poďakovať všetkým príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže za ich profesionálny a najmä ľudský prístup pri plnení si svojich povinností. Osobitne by som chcel vyzdvihnúť prácu ústavných kňazov," vyhlásil Dušan Kováčik po prepustení z väzby.

 

img

 

Dušana Kováčik väzobne stíhali od októbra 2020 v ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici. Vlani v septembri ho Špecializovaný trestný súd (ŠTS) neprávoplatne odsúdil na 14-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Uznal ho za vinného vo všetkých štyroch bodoch obžaloby. Konkrétne v prípade zasahovania do rozhodovania o väzobnom stíhaní niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, za čo mal zobrať úplatok. Tiež z vynášania informácií o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry, čím mal pomáhať zločineckej skupine takáčovcov. Dušan Kováčik tvrdí, že je nevinný. O jeho odvolaní bude rozhodovať NS SR.

 

img

 

Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská skonštatovala, že minimálne od leta 2018 do septembra 2020 z pozície špeciálneho prokurátora poskytoval prostredníctvom Ľudovíta Makóa informácie o konaniach na ÚŠP a vytváral podmienky, ktoré mohli sťažiť dokumentovanie činnosti zločineckej skupiny takáčovcov. Súd podľa Záleskej slov bral do úvahy, že vypočúval aj tzv. kajúcnikov, a preto v ich prípade dôsledne preveroval pravdivosť výpovedí.

 

Prečítajte si: V nemocnici na Kramároch vyčíňal agresívny muž!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona