Zs. SIMON: Nie je normálne, že v SR sa potravinárstvo podieľa na HDP len 2 %

NETKY.SK • 3 Január 2011, 09:18 • 2 min
Zs. SIMON: Nie je normálne, že v SR sa potravinárstvo podieľa na HDP len 2 %

Zs. SIMON: Nie je normálne, že v SR sa potravinárstvo podieľa na HDP len 2 %

slovakia

left justify in out

img

Podľa slov ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolta Simona (Most-Híd) nie je normálne, že na Slovensku sa potravinárstvo podieľa na HDP len 2 %.
      "Na Slovensku v oblasti potravinárskeho priemyslu, respektíve spracovania potravinárskych výrobkov niečo zlyháva. Nie je normálne, že prevažná časť krajín EÚ má podiel potravinárstva na svojom hrubom domácom produkte (HDP) okolo 10 až 15 %. SR ho má na úrovni len 2 %. Je jasné, že my produkujeme základné suroviny a dovážame výrobky," uviedol v rozhovore pre TASR Simon.
      Podľa neho by preto bolo dobré, aby sa posilnil predaj regionálnych výrobkov. "Práve preto chceme zrušiť všetky legislatívne opatrenia, ktoré platia v SR nad rámec pravidiel EÚ. Malo by to našim farmárom umožniť predaj potravinárskeho tovaru s regionálnymi špecifikami," priblížil.
      SR ešte stále v niektorých oblastiach má podľa neho komplex komunizmu, lebo si napríklad myslí, že jeden bitúnok na Slovensku stačí. "Nie je ekonomicky možné prevádzkovať výkrm ošípaných na východe Slovenska, priviesť ich na západné Slovensko na porážku, mäso prepraviť naspäť na východ Slovenska, urobiť z mäsa mäsové výrobky a tie predávať v Bratislave. Takýmto systémom a takouto logikou nie sme konkurencieschopní," konštatoval.
      Pri takomto uvažovaní sa stáva, že sa dovážajú polovice ošípaných zo zahraničia, lebo je to ekonomicky výhodnejšie. "Keď pôjdeme cestou regionálnych výrobkov, možno menších spracovateľov, regionálnych špecifík, tak sa tie regionálne špecifiká vyprodukujú v danom regióne. Aj ošípané, aj hovädzí dobytok, aj ovce, sa porazia, na bitúnkoch, ktoré nemusia mať nonstop prevádzku, ale budú produkovať len pre lokálny trh. Toto je jeden zo spôsobov ako zvýšiť podiel slovenských výrobkov na slovenskom spotrebiteľskom trhu," myslí si Simon.
      Ďalším krokom je podľa ministra pôdohospodárstva prehodnotenie niektorých opatrení, ktoré sú vedomou podporou slovenských výrobkov prostredníctvom značky kvality. "Keď sa slovenský spotrebiteľ stane uvedomelým spotrebiteľom a bude prioritne kupovať výrobky, ktoré sú označené značkou kvality, tak kupuje a dáva obrazne povedané prácu svojim kolegom, susedom, kamarátom. Nie nemeckým, ani rakúskym výrobcom alebo komukoľvek inému," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies