Zrkadlom úrovne turizmu sú pravidelné zisťovania jeho výkonov

NETKY.SK • 28 September 2010, 07:01 • 2 min
Zrkadlom úrovne turizmu sú pravidelné zisťovania jeho výkonov

Zrkadlom úrovne turizmu sú pravidelné zisťovania jeho výkonov

slovakia

left justify in out

img

Zrkadlom dosiahnutej úrovne turizmu na Slovensku sú zisťovania jeho výkonov, ktoré pravidelne realizuje a zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Z údajov sa mesačne dajú vyčítať informácie od ubytovacích zariadení cestovného ruchu (CR) vedených v rovnomennom registri, napr. počet návštevníkov a prenocovaní, teda odkiaľ turisti na Slovensko prichádzajú a koľko času tu prežijú.
      Za ostatný kalendárny rok 2009 sa tak záujemca dozvie, že Slovensko navštívilo 3,38 milióna turistov, ktorí realizovali 10,39 milióna nocí, z toho 2,08 milióna boli Slováci s 6,62 milióna registrovaných nocí.
      Ďalej ŠÚ SR štvrťročne získava údaje o domácom a výjazdovom CR pomocou panelového zisťovania. Ide o dovolenkové pobyty a služobné cesty. Tento výkaz poskytuje napr. informácie kam a na ako dlho chodia Slováci na dovolenky, akým dopravným prostriedkom alebo o objeme a štruktúre ich výdavkov. Vlaňajšie výsledky zisťovania napr. potvrdili, že kým počet pobytov v SR dosiahol 3,43 milióna, 2,64 milióna občanov SR vycestovalo do zahraničia. Prevládajú registrované tuzemské služobné cesty s počtom 1,57 milióna pred zahraničnými služobnými cestami, ktorých počet nepresiahol 594.389. Ročný výkaz o vybraných službách v CR vypĺňajú cestovné kancelárie (CK) a cestovné agentúry (CA). Tie poskytujú údaje napr. o počte turistov a dĺžke ich pobytu v SR a zo SR. Ide o údaje týkajúce sa zahraničných turistov prichádzajúcich do SR, resp. slovenských dovolenkárov odchádzajúcich do cudziny prostredníctvom CK a CA.
      Zároveň ŠÚ SR v spolupráci s Infostatom zostavuje tiež Satelitný účet CR - TSA (Tourism Satellite Accoun), ktorý kvantifikuje ekonomický prínos CR pre referenčnú krajinu. Ide o systém tabuliek, ktoré umožňujú vyčísliť a porovnať ponuku a dopyt tohto odvetvia, vypočítať pridanú hodnotu a hrubý domáci produkt CR, a tak vyčísliť jeho podiel na hrubom domácom produkte (HDP) národného hospodárstva. TSA sa skladá z 10 tabuliek. Ich obsahom sú napr. výdavky na turizmus, vnútorná spotreba návštevníka, ponuka produktov CR a zamestnanosť v odvetviach CR. Ostatný účet CR - TSA je za rok 2007.
      O charaktere týchto zisťovaní informoval ŠÚ SR v rámci dnešného Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu, ktorý oslavujú 29-krát vo svete predovšetkým národné agentúry CR, podnikateľské subjekty z brandže a profesijné organizácie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies