KORONAVÍRUS: Čo všetko sa včera stalo vo svete?

NETKY.SK • 20 Január 2021, 20:51 • 2 min
KORONAVÍRUS: Čo všetko sa včera stalo vo svete?

BRATISLAVA - Zhrnutie všetkých zaujímavých udalostí týkajúcich sa pandémie, ktoré sa stali v stredu (20.1.2021)

slovakia

left justify in out

BRAZÍLIA

Medzi seniormi, ktorí mali to šťastie byť prednostne zaočkovaní patrí už aj Zélia de Carvalho Morley. 106-ročná žena prežila aj pandémiu španielskej chrípky, ktorá o život pripravila približne 50 miliónov ľudí.

 

NAÍ DILLÍ

India, najväčší výrobca vakcín na svete, začína dodávať vakcíny proti koronavírusu aj susedným krajinám. Indické ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že krajina v stredu posiela 150-tisíc dávok Bhutánu a 100-tisíc dávok Maldivám.

 

Mohlo by ťa zaújimať: Slovensko bude vedieť zaočkovať až 85 percent dospelej populácie. Krajčí pripustil jednu dôležitú vec!

 

DUBAJ

Samospráva v Dubaji v stredu nariadila všetkým nemocniciam zrušiť menej urgentné operácie naplánované na február. Počty prípadov koronavírusu v Spojených arabských emirátoch (SAE) prudko stúpajú a mesto sa snaží zabrániť preplneniu zdravotníckych zariadení. V stredu hlásil dubaj rekordných 3509 nových prírastkov v počte infikovaných.

 

BRATISLAVA

Vakcína od firmy AstraZeneca (Slovensko má zazmluvnených 3,6 milióna dávok tejto vakcíny) by mala byť k dispozícii v priebehu februára. Minister zdravotníctva Marek Krajčí o tom informoval na stredajšej tlačovej konferencii. Minister predpokladá, že táto vakcína bude v Európskej únii schválená s nižšou účinnosťou. „Pokiaľ sa to naozaj stane, potom vo februári budeme mať k dispozícii pravdepodobne aj túto vakcínu,“ uviedol Krajčí. 

 

Igor Matovič a tlačovej konferencii ​uviedol, že Slovensko v pondelok 18. januára nakúpilo viac ako štyri milióny nových dávok vakcín.  Slovensko tak má podľa premiéra zakontrahovaných dostatok vakcín pre 85 % dospelej populácie. 

 

OČKOVANIE NA SLOVENSKU 💉 Slovensko má dostatok vakcín na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 od firiem Pfizer/BioNTech a...

Uverejnil používateľ Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky Streda 20. januára 2021

 

VEĽKÁ BRITÁNIA

Britská mutácia koronavírusu tvorila 57 % pozitívnych prípadov z decembrového plošného testovania v Trenčíne. Ako informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, britský variant bol na Slovensku už v novembri. Jeho prvý výskyt sa podarilo potvrdiť v zmrazenej vzorke zo 14. novembra.

 

OSLO

Polícia v nórskom hlavnom meste zdvojnásobuje pokuty za porušenie obmedzení súvisiacich s pandémiou koronavírusu a uviedla, že nerešpektovanie limitu 10 ľudí na súkromnom stretnutí môže viesť k uloženiu pokuty 20-tisíc nórskych korún (približne 1 934 eur) organizátorom a 10-tisíc korún (zhruba 967 eur) účastníkom stretnutia. „Zvýšenie pokuty zdôrazňuje vážnosť toho, ak sa porušia pravidlá proti šíreniu koronavírusu. Každý má zodpovednosť za snahu o udržanie infekcií pod kontrolou," povedala Beate Brinch Sandová, hlavná prokurátorka Osla.

 

 

PRAHA

Český premiér Andrej Babiš spoločne s ministrom zdravotníctva Jan Blatným zvažujú o zavedení povinného nosenia respirátorov v obchodoch či vo verejnej doprave. Dôvodom je vyššia nákazlivosť britskej mutácie koronavírusu, pre ktorú takéto opatrenia zavádzajú Nemecko či Rakúsko. Prekážkou by však mohla byť vyššia cena respirátorov oproti bežným rúškam. 

 

V Rakousku a Německu mluví o povinném nošení respirátorů FFP2 v MHD a obchodech. Řekl jsem novinářům, že i my o tom...

Uverejnil používateľ Andrej Babiš Streda 20. januára 2021

 

RÍM

Taliansko plánuje podniknúť právne kroky proti farmaceutickej spoločnosti Pfizer po tom, ako oznámila omeškanie dodávok predobjednaných vakcín do európskych štátov. Taliansky osobitný komisár pre pandémiu Domenico Arcuri povedal, že si zabezpečil jednohlasnú podporu regionálnych guvernérov pre podniknutie civilného alebo trestného konania, kde je to možné. „Bolo jednohlasne rozhodnuté, že takéto konanie bude podniknuté v nadchádzajúcich dňoch," uviedol v utorok vo vyhlásení.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies