Premiéri SR a Maďarska otvorili zrekonštruovaný ropovod Adria

NETKY.SK • 9 Február 2015, 11:49 • 2 min
Premiéri SR a Maďarska otvorili zrekonštruovaný ropovod Adria

TUPÁ - Zmodernizovaný ropovod Adria medzi Slovenskom a Maďarskom je už v prevádzke.

slovakia

left justify in out

Slovensko tak bude môcť v prípade potreby dovážať ropu z oblasti Jadranského mora. Ropovod Adria totiž spája slovenskú časť ropovodu Družba s chorvátskym prístavom Omišalj. Rekonštrukcia 128 kilometrového ropovodu si vyžiadala 70 miliónov eur. Na modernizácii spolupracovala maďarská spoločnosť MOL, ktorá ovláda slovenskú rafinériu Slovnaft a slovenský prepravca ropy, firma Transpetrol.

 

Ropovodom Adria, ktorý sa nachádza medzi slovenskou obcou Tupá v levickom okrese a maďarským mestom Százhalombatta, sa bude dať po rekonštrukcii prepravovať na Slovensko 6 miliónov ton ropy ročne. Doteraz to bolo 3,5 milióna tony. Plnohodnotný alternatívny prístup k rope získala najmä rafinéria Slovnaft. Transpetrolu sa zároveň otvára možnosť dodávať viac ruskej ropy smerom na Balkán. Na druhej strane, maďarská časť ropovodu, kde boli zrekonštruované aj dve existujúce prečerpávacie stanice, má po rekonštrukcii pôvodnú prepravnú kapacitu na úrovni 10 miliónov ton ročne zvýšenú na 14 miliónov ton ročne. Počas necelých štyroch rokov vymenili spoločnosti MOL a Transpetrol potrubia na úseku 128 kilometrov. Z toho na maďarskej strane to bolo 119 kilometrov a na slovenskej deväť kilometrov. 

 

Slovensko je na 99 % odkázané na dovoz ropy a súčasne zabezpečuje aj tranzit, skonštatoval počas otvorenia ropovodu premiér Fico. "Aj preto musíme postupne nahrádzať existujúce východno-západné toky novými či zrekonštruovanými severo-južnými tokmi. Obrovský význam tohto projektu je aj v tom, že je možný reverzný tok, čiže nielen z juhu na sever, ale aj zo Slovenska na juh," povedal. Poďakoval maďarskému premiérovi za energiu, ktorú vkladá do veľmi kvalitných slovensko-maďarských vzťahov, výsledkom čoho sú významné projekty. Orbán ho ubezpečil, že maďarská vláda je pripravená aj naďalej zvyšovať už teraz dobrú spoluprácu. Zároveň ocenil prezieravosť pri rekonštrukcii ropovodu Adria/Barátság I. "Na rekonštrukcii sme začali pracovať ešte pred vypuknutím rusko-ukrajinského konfliktu. Pôvodný zámer bol prepravovať ruskú ropu cez Ukrajinu, no vojna môže mať nedozierne následky a otázky energetickej bezpečnosti nadobúdajú na aktuálnosti," povedal Orbán.

 

Súčasná prepravná kapacita zrekonštruovaného ropovodu 6 miliónov ton ropy ročne pokrýva kompletnú ročnú kapacitu spoločnosti Slovnaft tak, aby mohol tento podnik fungovať efektívne. "Doteraz pokrýval tento ropovod samotnú kapacitu Slovenska, ale keďže sme exportná spoločnosť, táto alternatíva potrebovala zvýšenie kapacity," skonštatoval hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Zdôraznil, že Adria je  záložným riešením, ktoré bude firma využívať len v prípade technických problémov na ropovode Družba. "Prvoplánovo plánujeme stále využívať predovšetkým ropovod Družba a súčasné zásobovanie ruskou ropou, ktoré je momentálne bezproblémové. Témou sú prepravné poplatky."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies