Budapeštianske letisko zavedie zákaz nočného lietania

NETKY.SK • 23 Apríl 2019, 17:34 • 2 min
Budapeštianske letisko zavedie zákaz nočného lietania

BUDAPEŠŤ - Po mnohých sťažnostiach obyvateľov žijúcich v okolí Medzinárodného letiska Ferenca Liszta v Budapešti tam od augusta zavedú nočný zákaz pristávania a vzletov lietadiel. Podľa agentúry MTI to oznámil v utorok budapeštiansky starosta István Tarlós.

slovakia

left justify in out

Dodal však, že určite budú mimoriadne situácie, v ktorých letisko bude musieť zabezpečiť možnosť pristátia lietadiel. 

 

Doposiaľ platilo pravidlo, že od polnoci do 05.00 h bol počet pohybov lietadiel obmedzený na šesť, avšak podľa slov Tarlósa bol tento počet pre časté meškanie spojov podstatne vyšší.

 

Starosta tiež povedal, že hlavné mesto chce zaviesť ako sankciu poplatok za hluk, a že magistrát znova vyhlási program na podporu utesňovania okien pre obyvateľov okolia letiska.

 

img

 

V minulosti si piloti let v noci nevedeli predstaviť

 

Svet zhora osvetlený mesačným svitom je čarovný. Zem je posiata tisíckami drobných bodových svetiel, ktoré vyzerajú, akoby sa hviezdy presunuli z oblohy medzi ľudí.

 

Keď sa pred viac ako sto rokmi piloti a letci rozrozprávali o svojich dovtedy nevídaných zážitkoch, ľudia ich príbehy hltavo počúvali.

 

Letieť v noci si vôbec nedokázali predstaviť. Veď aj prelet cez husté oblaky bol spočiatku problém, hoci za ideálneho počasia.

 

Ako nestratiť orientáciu a kontrolu nad strojom a ako prekonať nevýslovné riziká, ktoré so sebou lietanie za tmy nieslo?

To, čo je dnes pre nás samozrejmosťou, považovali vtedy za technický zázrak.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies