Zomrel nemecký politik Hans Koschnick, niekdajší európsky správca Mostaru

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 15:53 • 2 min
Zomrel nemecký politik Hans Koschnick, niekdajší európsky správca Mostaru

BERLÍN - Nemecký politik Hans Koschnick, ktorý v 90. rokoch pôsobil ako Európskou úniou dosadený správca bosnianskeho mesta Mostar, rozdeleného občianskou vojnou, zomrel dnes vo veku 87 rokov. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie jeho Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

slovakia

left justify in out

Koschnick stál v rokoch 1967-85 na čele mesta Brémy, v rokoch 1970-71 a 1981-82 bol predsedom nemeckej Spolkovej rady (Bundesrat) a v rokoch 1987-98 členom Spolkovému snemu (Bundestag).


Medzinárodne sa Koschnick stal známym vďaka svojmu 20-mesačnému riadeniu mesta Mostar v Bosne a Hercegovine. Tohto postu sa ujal v júli 1994 po niekoľkých mesiacoch prudkých bojov medzi tamojšími moslimskými Bosniakmi a katolíckymi Chorvátmi.


V roku 1996 po tom, ako Koschnick navrhol zjednotenie mesta, zaútočili na jeho obrnené vozidlo strelnými zbraňami stovky bosnianskych Chorvátov. Krátko po tomto incidente nemecký politik odstúpil zo svojej funkcie v Mostare.


Líder nemeckých sociálnych demokratov Sigmar Gabriel uviedol, že Koschnick sa tejto náročnej úlohy zhostil so "svojím zvyčajným veľkým zmyslom pre ľudskosť".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies