Zomrel herec a scenárista Colin Welland

NETKY.SK • 3 November 2015, 18:59 • 2 min
Zomrel herec a scenárista Colin Welland

LONDÝN - Britský herec a scenárista Colin Welland, ktorý sa pri preberaní Oscara za film Chariots of Fire (Ohnivé vozy) preslávil výrokom "Briti prichádzajú", zomrel v pondelok vo veku 81 rokov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Welland, ktorý trpel Alzheimerovou chorobou, zomrel podľa vyjadrenia svojej rodiny pokojne v spánku. Jeho dlhá herecká kariéra zahŕňa televízne seriály Z-Cars či The Sweeney (Inšpektor Regan), ako aj úlohu učiteľa vo filme Kes z roku 1969.

 

Ako scenárista sa presadil snímkou Yanks (Amíci, 1979). Jeho najväčším úspechom je však snímka Chariots of Fire (1981), založená na skutočnom príbehu britských atlétov na olympijských hrách v roku 1924, za ktorej scenár získal Oscara.

 

Welland, občianskym menom Colin Williams, sa narodil v meste Leigh a vyrastal v Liverpoole. Ako herec debutoval v divadelnej hre Harolda Pintera Narodeniny. Zanechal po sebe manželku Patriciu, štyri deti a šesť vnúčat.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies