Zomrel bývalý kráľ izolovaného kráľovstva Mustang - Džigme Palbar Bista

NETKY.SK • 18 December 2016, 19:36 • 2 min
Zomrel bývalý kráľ izolovaného kráľovstva Mustang - Džigme Palbar Bista

KÁTHMANDU - V nepálskom hlavnom meste Káthmandu sa konali dnes rozlúčkové slávnosti v súvislosti s úmrtím posledného kráľa odľahlého himalájskeho kráľovstva Mustang. Džigme Palbar Bista, ktorý vládol tomuto budhistickému kráľovstvu viac než jedno storočie, zomrel v piatok vo veku 86 rokov.

slovakia

left justify in out

Bista však prišiel o svoj panovnícky titul v roku 2008, keď Nepál zrušil svoju vlastnú stáročnú monarchiu a stal sa republikou s voleným prezidentom. Bista prežil väčšinu života v meste Lo Manthang, metropole kráľovstva Mustang, ako duchovný vodca. Do Káthmandu sa presťahoval vlani po zhoršení zdravotného stavu, informuje BBC.

 

Ako mladý muž Bista podporoval partizánsku kampaň pod záštitou americkej CIA na vypudenie čínskych síl zo susedného regiónu Tibet po tom, ako sa tam v roku 1959 uskutočnil neúspešný pokus o povstanie.

 

Mustang sa nachádza na vysokopoloženej a nehostinnej Tibetskej plošine neďaleko čínskych hraníc. Kedysi bolo jeho územie väčšie; dnes sa tento názov vzťahuje už iba na tzv. Horný Mustang, niekdajšiu demilitarizovanú zónu - dolná časť podľahla asimilácii s Nepálom. Ide o jednu z najlepšie zachovaných oblastí pôvodnej kultúry na svete.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies