Zomrel André Turcat, prvý pilot nadzvukového lietadla Concorde

NETKY.SK • 5 Január 2016, 19:15 • 2 min
Zomrel André Turcat, prvý pilot nadzvukového lietadla Concorde

PARÍŽ - André Turcat, francúzsky testovací pilot, ktorý ako prvý riadil nadzvukové dopravné lietadlo Concorde, zomrel v pondelok vo veku 94 rokov vo svojom dome v meste Aix-en-Provence na juhu Francúzska.

slovakia

left justify in out

Ako hlavný skúšobný pilot tohto prelomového programu vzlietol Turcat po prvý raz s prototypom Concordu z letiska v Toulouse v marci 1969. O šesť mesiacov neskôr s týmto ikonickým lietadlom po prvý raz prekonal i zvukovú bariéru.

 

Turcat bol svedkom vývoja tohto stroja i kontroverzií, ktoré sprevádzali jeho úpadok. Zostal vytrvalým zástancom lietadla aj po havárii Concordu francúzskych aerolínií, pri ktorej v roku 2000 zahynulo 113 osôb na palube.

 

Turcat sa narodil v roku 1921 v Marseille. V roku 1947 bol vyslaný ako vojenský pilot do konfliktu vo vtedajšej Indočíne, následne sa stal testovacím pilotom, pričom toto rizikové povolanie vykonával do roku 1976.

 

Bol zakladateľom a prvým riaditeľom francúzskej Akadémie aeronautiky a aerokozmonautiky (AAE). V roku 2005 mu udelili vyznamenanie veľkodôstojníka Čestnej légie, jedno z najvyšších francúzskych civilných ocenení.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies