Zomrel Alex Steinweiss, ktorý stál pri zrode obalu gramofónových platní

NETKY.SK • 21 Júl 2011, 07:40 • 2 min
Zomrel Alex Steinweiss, ktorý stál pri zrode obalu gramofónových platní

Zomrel Alex Steinweiss, ktorý stál pri zrode obalu gramofónových platní - Kultúra Zomrel muž, s ktorého menom sa spája nielen myšlienka baliť gramofónové platne do obalov, ale aj nápad obaly upraviť umelecky, graficky príťažlivo. Rodák z Brooklynu, americ

slovakia

left justify in out

img

Zomrel muž, s ktorého menom sa spája nielen myšlienka baliť gramofónové platne do obalov, ale aj nápad obaly upraviť umelecky, graficky príťažlivo. Rodák z Brooklynu, americký grafický dizajnér Alex Steinweiss zomrel ešte v nedeľu v Sarasote na Floride vo veku 94 rokov.
      Informáciu prinieslo dnešné vydanie denníka The New York Times.
      Steinweiss, ktorý od roku 1939 pracoval pre spoločnosť Columbia Records, prišiel iba pred rokom o manželku, s ktorou mal za sebou viac ako 70 rokov trvajúce spolužitie.
      V rozhovore pre Times spred viac ako dvoch desaťročí vyhlásil, že v čase, keď sa začali rodiť jeho nápady, sa gramoplatne predávali v smiešnom balení. Hnedý, béžový alebo zelený papier, ktorý tvoril ich obaly, vôbec nebol príťažlivý, poznamenal s odstupom desaťročí.
      Steinweissova idea pripraviť gramofónovým platniam dôstojnejší šat, ktorú si s úspechom odskúšal na tituloch ako Gershwinova Rapsódia v modrom alebo Beethovenova Eroica, sa presadila napriek vidine zvýšenia výrobných nákladov, keďže predajnosť nosičov sa evidentne zvýšila. Jeho úplným debutom v tejto oblasti bol však obal pre nahrávku z dielne dvojice Richard Rodgers-Lorentz Hart.
      Až do roku 1945 bol Steinweiss v spomínanej gramofónovej spoločnosti jediným návrhárom obalov, z jeho prác čerpajú tvorcovia aj po desaťročiach, tak napríklad jeden z jeho motívov inšpiroval tvorcov obalu svetoznámeho albumu slávnej britskej skupiny Pink Floyd The Dark Side of the Moon (1973).
      Iba o rok skôr sa dizajnérsky priekopník v sfére obalov rozhodol pre odchod z brandže vo veku 55 rokov, pretože si podľa vlastných slov v svetle mladej konkurencie uvedomil svoju "staromódnosť". Naďalej však zostal verný svetu umenia, spojeniu hudby a motívu. Pod umeleckým menom Piedra Blanca začal maľovať obrazy podľa majstrovských opusov svetoznámych skladateľov.
      Obaly, pri ktorých zrode stál kedysi Alex Steinweiss, sú medzičasom súčasťou modernej kultúry a viaceré z nich patria už medzi kultové záležitosti.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies