Zo Západu sa k Islamskému štátu pridalo viac ako 550 džihádistiek

NETKY.SK • 28 Január 2015, 16:32 • 2 min
Zo Západu sa k Islamskému štátu pridalo viac ako 550 džihádistiek

LONDÝN - Približne 550 z odhadovaných 3000 osôb, ktoré opustili západné krajiny a pridali sa k povstalcom z Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku, tvoria ženy.

slovakia

left justify in out

Napísala to dnes agentúra DPA s odvolaním na londýnsky inštitút.
     

Podľa Inštitútu pre strategický dialóg (ISD) sa ženy k bojovníkom IS pridávajú v rolách ako manželky, matky, učiteľky a ošetrovateľky, pretože majú zakázanú účasť v boji.
     

Vyhlásenie Islamského štátu v súvislosti s jeho cieľom vytvoriť islamský kalifát im dalo "ideologicky konzistentný priestor" a pomáha vysvetliť, prečo je ich súčasný pohyb odlišný od predchádzajúcich migračných vzorcov počas minulých konfliktov v Afganistane, Somálsku, Iraku a na Balkáne, uviedol ISD.
     

"Spoluvina, ktorú podľa nich nesú západné veľmoci pri udržiavaní týchto konfliktov, je dôležitým faktorom pri ich rozhodnutí opustiť Západ a hľadať alternatívnu spoločnosť," píše sa v správe. "A prezentovanie sveta ako binárneho toto ich rozhodnutie iba posilňuje," dodáva inštitút.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies