Zo súkromnej zbierky ukradli deväť obrazov Andyho Warhola a nahradili ich falošnými

NETKY.SK • 11 September 2015, 16:27 • 2 min
Zo súkromnej zbierky ukradli deväť obrazov Andyho Warhola a nahradili ich falošnými

BRATISLAVA - Z istej firmy v Los Angeles ukradli deväť obrazov Andyho Warhola a nahradili ich falzifikátmi. Informovala o tom miestna polícia.

slovakia

left justify in out

Malo sa tak stať niekedy počas ostatných troch rokov, pričom krádež ostala nepovšimnutá až do júla tohto roka, keď sa majiteľ firmy rozhodol jedno z diel prerámovať. Pracovník rámovacej služby si ale všimol, že výtlačok nemal podpis ani označenie poradia tlače. Následne majitelia odhalili, že aj ostatné obrazy sú falošné.


Celková odhadovaná hodnota ukradnutých diel je 350-tisíc amerických dolárov (v prepočte približne 310-tisíc eur). Išlo o šesť Warholových výtlačkov z kolekcie Ten Jews of the Twentieth Century z roku 1980 a tri z kolekcie Endangered Species, ktorú umelec vytvoril o tri roky neskôr. Polícia v Los Angeles v súčasnosti hľadá páchateľov a ukradnuté obrazy. Ako uviedli vyšetrovatelia vo vyhlásení, zlodeji museli pri krádeži použiť špeciálne nástroje, ktorými diela zvesili zo stien a odstránili z rámov. Termín krádeže pritom odhadujú na základe aktuálneho stavu falzifikátov. V roku 2011 sa ale konala aukcia, kde vydražili výtlačok podobný jednému z ukradnutých diel. V prípade, že sa potvrdí, že išlo o hľadaný originál, znamenalo by to, že diela ukradli skôr ako pred tromi rokmi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies