Zo Stredozemného mora sa podarilo zachrániť 350 migrantov

NETKY.SK • 22 Október 2013, 15:32 • 2 min
Zo Stredozemného mora sa podarilo zachrániť 350 migrantov

RÍM - Takmer 350 migrantov sa dnes dostalo na pobrežie južného Talianska po tom, ako ich v priebehu ostatných 24 hodín dopravili na breh záchranári a plavidlá talianskeho vojenského námorníctva.

slovakia

left justify in out

Skupina približne 250 utečencov, ktorí o sebe tvrdili, že pochádzajú zo Sýrie a Egypta, pristála vo východosicílskom meste Syrakúzy, keď ich hliadkové plavidlo talianskeho námorníctva zachránilo z vôd Stredozemného mora približne 100 námorných míľ (185 km) od pobrežia.

Medzi pasažiermi bola aj žena, ktorá práve porodila dievčatko. Spolu s ďalšou ženou vo vysokom štádiu tehotenstva ju aj s dieťaťom okamžite previezli do nemocnice. Ďalšia loď s utečencami pristála v dedine Portopalo di Capo Passero, ktorá sa nachádza na juhovýchodnom cípe Sicílie, kde plavidlo s 93 utečencami narazilo neďaleko pobrežia na plytčinu. Po zákroku pobrežnej stráže sa loď podarilo doviesť do tamojšieho prístavu. Medzi pasažiermi boli Iránčania, Iračania a Sýrčania, uviedla agentúra DPA.

Ďalšia skupina približne 150 imigrantov z tretieho plavidla sa v tom čase ešte nachádzala na mori a čakala na prestup na talianske plavidlá a prepravu do sicílskeho vnútrozemia. "Európa... sa nemôže len nečinne prizerať, lebo ak by tak postupovala, zahynie spolu s tými stovkami ľudí," povedal taliansky premiér Enrico Letta v talianskom parlamente pred summitom EÚ ktorý sa uskutoční 24.-25. októbra a jeho hlavnou témou bude utečenecká kríza.

"Hrana zvoní všetkým, zjednotenej Európe a všetkým jej členským štátom vrátane tých, ktoré sú od Stredozemného mora najďalej," dodal taliansky premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies