Zníženie ceny ropy negatívne ovplyvnilo rubeľ

NETKY.SK • 7 December 2015, 09:49 • 2 min
Zníženie ceny ropy negatívne ovplyvnilo rubeľ

MOSKVA - Ruský rubeľ oslabil, keďže Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa nedokázala dohodnúť na stanovení takých ťažobných kvót, ktoré by znížili globálny prebytok čierneho zlata na trhu.

slovakia

left justify in out

Ropa je pritom hlavným exportným artiklom Ruska. V pondelok do 7:20 GMT rubeľ voči doláru klesol o 0,6 % na 68,52 RUB/USD a oproti euru oslabil tiež o 0,6 % na 74,47 RUB/EUR. Cena londýnskej ropy Brent sa totiž znížila o 0,4 % na 42,8 USD za barel, čiže sa dostala do blízkosti tohtoročného minima.


Keďže OPEC sa na piatkovom zasadaní nedohodol na obmedzeniach ťažby ropy, podľa analytikov tým kartel vyslal správu iným producentom, ako je Rusko alebo severoamerické firmy ťažiace bridlicovú ropu, že je ochotný akceptovať nízke ceny v záujme obrany trhového podielu. Takýto vývoj ma negatívny vplyv na ruský rubeľ.


Ekonómovia nemajú jednotný názor na to, či ruská centrálna banka, ktorá bude zasadať tento týždeň v piatok, obnoví cyklus uvoľňovania menovej politiky. Časť ekonómov si myslí, že ruské úroky sa nezmenia pre cenové tlaky vyplývajúce zo zákazu časti tureckého dovozu a vzhľadom na možné zvýšenie úrokov americkým Federálnym rezervným systémom.

(1 EUR = 1,0902 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies