ZMOS podporuje zmiernenie sankcií za neskoré prihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 14:58 • 2 min
ZMOS podporuje zmiernenie sankcií za neskoré prihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podporuje návrh, aby sa zmiernilo sankcionovanie zamestnávateľov za neskoršie prihlásenie zamestnancov do Sociálnej poisťovne (SP). Na príprave zákona, ktorý by mal priniesť tieto zmeny pracuje ministerstvo práce.

slovakia

left justify in out

Novela zákona o nelegálnom zamestnávaní a nelegálnej práci by mala ísť do pripomienkového konania v máji tohto roka. V súčasnosti sa totiž za nelegálne zamestnávanie považuje aj to, ak zamestnávateľ prihlási zamestnanca do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia v SP len nedlho po tom, ako začne vo firme človek pracovať.

 

ZMOS uviedol, že vidí priepastný rozdiel medzi čiernou prácou a oneskoreným prihlásením riadneho zamestnanca. "Obce a mestá patria k najväčším zamestnávateľom na Slovensku a preto máme množstvo podnetov na zmiernenie tvrdosti zákona, ktorý postihuje rovnako tých, ktorí sa dopustili iba nepodstatného porušenia minimálnym nedodržaním zákonnej lehoty, aj tých, ktorí naozaj dlhodobo zamestnávali načierno," uviedol ZMOS.

 

Preto návrh na zmiernenie sankcionovania zamestnávateľov podporuje. "Inšpektoráty práce doposiaľ musia oneskorené nahlasovanie do SP posudzovať ako čiernu prácu aj v prípadoch, kedy došlo len k oneskorenému prihláseniu zamestnancov o pár dní, napriek tomu, že všetky nedoplatky boli vyplatené riadne a zamestnancovi sa nestala žiadna finančná ani nefinančná ujma," doplnil ZMOS.

 

Združenie tiež upozornilo na to, že okrem pokuty boli v niektorých prípadoch mestá aj obce zaradené na tzv. "čiernu listinu", pričom následne boli vylúčení z čerpania štátnych a európskych dotácií a k ich odvolaniam nebolo prihliadané. "Vnímame doterajší postup pri uplatňovaní zákona za prehnane tvrdý, pretože nepostihuje naozaj nelegálne zamestnávanie, ale aj prípady opomenutia, ktoré často nastali z osobných alebo zdravotných dôvodov zamestnávateľov alebo zodpovedných zamestnancov," dodalo združenie. Zároveň je presvedčené, že zmiernenie zákona bude naďalej nekompromisné voči čiernemu zamestnávaniu, ale vymedzí jasnú deliacu čiaru medzi cieleným porušením zákona a splnením povinných administratívnych úkonov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies