Zmena času ovplyvní aj nočné spoje Regiojetu na trase Praha-Košice

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 18:25 • 2 min
Zmena času ovplyvní aj nočné spoje Regiojetu na trase Praha-Košice

BRATISLAVA - Zmena času zo soboty 25. marca na nedeľu 26. marca ovplyvní jazdu dvoch nočných spojov spoločnosti RegioJet, ktoré idú z Košíc do Prahy a z Prahy do Košíc. Tieto vlaky prídu v nedeľu ráno do svojich staníc, kde zastavia po 2:00 s hodinovým posunom oproti ostatným dňom.

slovakia

left justify in out

Cestujúci budú mať pri týchto spojoch na lístku posunuté časy príchodu do staníc, kde vlaky zastavujú po 2:00. Agentúru SITA o tom informoval hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj.

V nedeľu 26. marca si o 02:00 stredoeurópskeho času posunieme hodiny na 03:00 letného času. Letný čas sa skončí v nedeľu 29. októbra, keď sa o 03:00 posunú hodiny na 02:00 stredoeurópskeho času. Na území Slovenska stredoeurópsky letný čas po prvý raz zaviedli od roku 1916 do roku 1918 a neskôr v rokoch 1940 až 1949. Po tridsaťročnej prestávke ho v roku 1979 zaviedli opäť. V roku 1999 sa prvýkrát SELČ končil v októbri, dovtedy sa stredoeurópsky čas začínal koncom septembra.

 

Niektoré štáty SELČ nemajú. Posúvať hodiny nemá význam v krajinách na rovníku, kde sú deň a noc približne rovnako dlhé - 12 hodín. So zmenami času skoncovali aj v Rusku, kde sa čas menil naposledy na jar 2011. Hlavným cieľom zavedenia stredoeurópskeho letného času bolo šetrenie energie a lepšie využívanie prirodzeného denného svetla. Ľudia, ktorí v lete vstávajú pred siedmou hodinou ráno, však napríklad minú viac energie, lebo musia svietiť. Napriek tomu odborníci tvrdia, že je to málo v pomere k tomu, čo sa ušetrí večer.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies