Zlé počasie v USA spôsobilo spomalenie ekonomiky!

NETKY.SK • 28 Február 2014, 09:46 • 2 min
Zlé počasie v USA spôsobilo spomalenie ekonomiky!

WASHINGTON - Za súčasnými náznakmi spomalenia americkej ekonomiky sa skrýva nepriaznivé počasie. Pred Bankovým výborom amerického Senátu to vyhlásila šéfka amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová.

slovakia

left justify in out

"Objavilo sa viacero údajov, ktoré boli v nedávnom období nevýrazné. Myslím si, že je jasné, že... neobvykle studené počasie zohralo svoju úlohu,“ povedala Yellenová. "To, čo... budeme v nasledujúcich týždňoch robiť je to, že sa pokúsime zistiť, koľko zo slabších údajov sa dá vysvetliť počasím a koľko z tých údajov, ak vôbec niečo, je dôsledkom horšieho výhľadu,“ doplnila Yellenová. 

 

Chladné počasie v USA nepriaznivo ovplyvnilo zamestnanosť v krajine, ale taktiež maloobchodné tržby a americkú priemyselnú produkciu. V decembri a v januári najväčšia svetová ekonomika vytvorila menej ako 200 tis. pracovných miest a nenaplnila tak očakávania. Niektorí investori si myslia, že Fed by mohol zmeniť svoje plány, ak by budúcotýždňová správa o stave pracovného trhu v USA ukázala ďalšie oslabenie. 

 

Po viac ako piatich rokoch mimoriadne uvoľnenej monetárnej politiky robí americká centrálna banka prvé kroky k návratu svojej politiky do normálnych koľají. Počas posledných dvoch mesiacov Fed dvakrát zmiernil program nákupu dlhopisov. V súčasnosti tak mesačne nakupuje dlhopisy v hodnote 65 mld. USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies