Zlato opäť Nemcovi Lochovi, Slovák Ninis dvadsiaty

NETKY.SK • 10 Február 2014, 11:39 • 2 min
Zlato opäť Nemcovi Lochovi, Slovák Ninis dvadsiaty

SOČI - Víťazom súťaže sánkarov na XXII. zimných olympijských hrách v ruskom Soči sa stal Nemec Felix Loch, ktorý obhájil svojej prvenstvo pred domácim Albertom Demčenkom a Arminom Zöggelerom z Talianska. Ten si zopakoval 3. priečku spred štyroch rokov. Slovenský reprezentant Jozef Ninis obsadil v konečnom poradí po záverečnej štvrtej jazde v areáli Sanki 20. miesto, čo je jeho najlepšie umiestnenie pri tretej účasti na ZOH.

slovakia

left justify in out

Loch s výnimkou úvodnej jazdy, v ktorej našiel jediného premožiteľa, bol v zostávajúcich troch najrýchlejší a potvrdil úlohu hlavného favorita. Dvadsaťštyriročný Nemec postupne zvyšoval svoj náskok a v konečnom súčte mal pred najbližším prenasledovateľom k dobru takmer pol sekundy. Víťaz celkového hodnotenia Svetového pohára v aktuálnej sezóne premenil aj svoj druhý štart pod piatimi kruhmi na zlato. Zásluhou rodáka z Sonnebergu putuje prvenstvo v kategórii mužov už desiatykrát v histórii do Nemecka. 

"Je to šialené, je to neuveriteľné. Neviem, čo povedať. Vždy mám špeciálne pocity, keď sú pri mne priateľka a rodina. Som naozaj ohromený, bolo veľmi náročné zdolať Armina," citoval Locha informačný servis ZOH 2014. "V lete sme spolu s trénerom pracovali veľmi tvrdo. Sme skvelý tím, kouč mi veľmi pomáha," doplnil Felix Loch. 

Na radosť ruských fanúšikov si cenný kov vybojoval Albert Demčenko. Domáci veterán sa stal najstarším medailistom v individuálnej disciplíne na ZOH. V nedeľu získal cenný kov vo veku 42 rokov a 74 dní. Demčenko, ktorý štartoval na svojich siedmych hrách, bol lídrom po prvej jazde. Loch ho síce pripravil o vedúcu pozíciu, ale v zostávajúcom priebehu dvojdňovej súťaže už nikoho okrem nemeckého konkurenta nepustil pred seba. Demčenko zaostal o 0,476 s, ale mohol sa tešiť po ôsmich rokoch opäť z medaily, druhýkrát v kariére mu zavesili na krok striebro. 

Šiesty olympijský kov si odnesie zo Soči ďalší skúsený sánkar Armin Zöggeler. Štyridsaťročný Talian si od začiatku pretekov držal 3. pozíciu (+1,271), čo pre neho znamenalo tretí bronz v histórii (2 - 1 - 3). Zöggeler sa ziskom bronzu zapísal veľkými písmenami do histórie, keď si vyjazdil medailu už na šiestych ZOH. Juhotirolčan neopúšťal zimné olympijské hry bez cenného kovu ani raz od Lillehammeru 1994. "Neviem, čo mám na to povedať. Jednoducho nenachádzam slová. Môžem však sľúbiť, že je to naozaj moja posledná olympiáda," uviedol Zöggeler. 

Ninis sa v konkurencii 39 jednotlivcov prezentoval vyrovnanými výkonmi. Po sobote figuroval jediný slovenský zástupca na 22. mieste, ale v nedeľu sa posúval vyššie a napokon dosiahol prvú dvadsiatku. V jednotlivých jazdách dosiahol zverenec reprezentačného trénera Ľubomíra Micka 22., 21., 20. a 21. najlepší čas a v súčte bol od olympijského šampióna pomalší o 3,605 s. Tridsaťdvaročný Čadčan si po 22. priečke v talianskom Turíne 2006, 24. pozícii v kanadskom Vancouveri vylepšil 20. postom svoje olympijské maximum. 

"Mal som trochu vyššie ambície, podľa mojej analýzy to mohlo byť 15. či 16. miesto. Spokojný som tak na 60 či 70 percent. Robil som chyby a to stojí drahocenné tisícinky až stotinky. Ani 20. pozícia však nie je najhoršia," priznal po súťaži jednotlivcov Ninis. "Musím byť trochu sebakritický, pretože nedeľňajšie jazdy neboli úplne to, na čo som bol zvyknutý. Na dnešok som si pripravil trochu iný materiál v porovnaní so sobotou. Na sánkach som bola trochu neistý, tiež pracovali nervy. Nie som spokojný sám so sebou. Z mojej strany tam bola nervozita, pretože na veľkom podujatí chce športovec neurobiť hanbu - sebe, známym, rodine a predovšetkým krajine. Na nervy trochu možno zahrala aj skutočnosť, že som vymenil sklznice. Sánky síce držali pekne, ale mohol som sa vyvarovať niektorých chýb," priznal Jozef Ninis. 

Výsledky - sane - nedeľa: 
muži - súťaž jednotlivcov (konečné poradie po štyroch jazdách): 1. Felix Loch (Nem.) 3:27,526 min, 2. Albert Demčenko (Rus.) 3:28,002, 3. Armin Zöggeler (Tal.) 3:28,797, 4. Andi Langenhan (Nem.) 3:29,355, 5. Semion Pavličenko (Rus.) 3:29,436, 6. Dominik Fischnaller (Tal.) 3:29,479, 7. Alexander Pereťagin (Rus.) 3:29,495, 8. Reinhard Egger (Rak.) 3:29,506, ... 20. Jozef Ninis (SR) 3:31,131. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies