Zjednodušený presun účtov medzi bankami by sa mal ešte zrýchliť

NETKY.SK • 23 November 2010, 11:57 • 2 min
Zjednodušený presun účtov medzi bankami by sa mal ešte zrýchliť

Zjednodušený presun účtov medzi bankami by sa mal ešte zrýchliť

slovakia

left justify in out

img

Možnosť zjednodušeného presunu bankových účtov využilo počas prvých 10 mesiacov od spustenia približne 1100 klientov. Projekt jednotného postupu finančných inštitúcií pri presune bežných účtov medzi bankami uviedla Slovenská banková asociácia (SBA) v novembri minulého roka so zámerom zjednodušiť klientom tento proces.
      "Po roku fungovanie Pravidiel pre presun účtov plánujeme uskutočniť zhodnotenie celého procesu a jeho vylepšenie. Už dnes určite vieme, že podstatná časť zmien by sa mala dotýkať rýchlosti, čo si objektívne vyžaduje komunikovať s tretími stranami – inkasantmi. Práve od nich do značnej miery závisí, ako rýchlo možno presun vykonať, teda, ako rýchlo vedia zareagovať na zmenu účtu klienta," uviedol pre TASR Marcel Laznia zo SBA.
      Základom koncepcie "Presunu účtov" sú jednotné pravidlá presunu existujúcich trvalých príkazov a inkás z bežného účtu klienta - fyzickej osoby - vedeného v pôvodnej banke na iný bežný účet toho istého klienta v inej banke. Pôvodná banka však nemusí povoliť zrušenie bežného účtu, pokiaľ si napríklad klient nevyrovná voči nej záväzky, nesprávne vypíše žiadosť alebo ju nepodpíšu všetci majitelia účtu. Zrušenie a prevedenie účtu z jednej banky do druhej si každá finančná inštitúcia spoplatňuje podľa vlastného cenníka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies