EÚ chce viac vakcín pre svojich občanov, plánuje pritvrdiť proti vývozu očkovacích dávok

NETKY.SK • 24 Marec 2021, 17:09 • 2 min
EÚ chce viac vakcín pre svojich občanov, plánuje pritvrdiť proti vývozu očkovacích dávok

BRUSEL - Európska únia (EÚ) sa v stredu priblížila k zavedeniu prísnejších kontrol vývozu vakcín proti koronavírusu. Jej snahou je zabezpečiť, aby v čase prudkého nárastu nových prípadov ochorenia COVID-19 bolo k dispozícii viac dávok pre obyvateľov únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Výkonný orgán únie v predvečer samitu jej vedúcich predstaviteľov uviedol, že má plán, ako zabezpečiť, aby pre občanov európskej dvadsaťsedmičky bolo k dispozícii viac vakcín vyrobených v EÚ.

Očakáva sa, že tento krok bude predstavovať ranu pre Veľkú Britániu, ktorá v očkovacom procese napreduje omnoho rýchlejšie ako EÚ, do ktorej ešte donedávna patrila. Podľa najnovších údajov dostalo najmenej jednu dávku očkovacej látky už 45 % dospelých Britov, kým v EÚ je to menej ako 14 %.

Európska komisia uviedla, že pri prísnejších kontrolách vývozu vakcín bude postupovať od prípadu k prípadu. Jej pozornosť sa však bude sústrediť predovšetkým na Spojené kráľovstvo a britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca, ktorý má na území EÚ dve fabriky na výrobu vakcín.

Ako uviedol podpredseda komisie Valdis Dombrovskis, od konca januára sa z EÚ do Británie vyviezlo asi 10 miliónov dávok, no z Británie smerom na kontinent neprišlo nič. „Je teda zrejmé, že sa musíme zaoberať aj týmito aspektmi reciprocity a proporcionality,“ uviedol.

EÚ stojí na čele medzinárodného úsilia o doručenie vakcín do celého sveta. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová zdôrazňuje, že únia zabezpečila viac ako dosť dávok pre celú populáciu, no musí sledovať včasné dodávky očkovacích látok pre občanov EÚ.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies