Žilinský kraj zápasí s odlevom cestujúcich, láka ich novými službami a vozidlami

NETKY.SK • 15 Október 2015, 14:57 • 2 min
Žilinský kraj zápasí s odlevom cestujúcich, láka ich novými službami a vozidlami

ŽILINA - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), ktorý prostredníctvom autobusových dopravcov SAD Žilina a SAD LIORBUS prevádzkuje autobusovú dopravu na 218 linkách, sa snaží cestujúcich, napriek ich každoročnému odlivu, prilákať novými službami a kvalitnejšími vozidlami.

slovakia

left justify in out

"V rámci prímestských autobusov dotujeme každý kilometer 56 centami a zároveň financujeme zľavy na cestovnom pre študentov, seniorov a hendikepovaných občanov. V dnešnej internetovej dobe je stále dôležitejšie mať pripojenie k wifi. Preto sme ako prvý samosprávny kraj ešte v septembri minulého roka zaviedli v našich autobusoch bezplatné pripojenie k internetu. V súčasnosti má túto službu k dispozícii už 60 vozidiel," informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

 

Ďalšou novinkou je podľa neho vytvorenie novej aplikácie mojbus.sk, ktorá umožní cestujúcim na linkách SAD Žilina získať vždy aktuálne informácie o spojeniach, momentálnej polohe autobusov, presnom čase odchodov a príchodov či prípadnom meškaní. "Aplikáciu si stačí nainštalovať do telefónu. A občania môžu v reálnom čase rýchlo a jednoducho nájsť potrebné informácie. Ak napríklad autobus mešká z dôvodu kolíznych situácií, cestujúci na zastávke uvidia správy o predpokladanej dĺžke meškania, čomu sa môžu následne prispôsobiť," uviedol predseda ŽSK.

 

Doplnil, že webová aplikácia je ďalším krokom k pokračujúcej modernizácii. "Dnes je už viac ako polovica autobusov vybavená klimatizáciou, vozidlový park sa od roku 2006 rozrástol o viac ako 300 nových vozidiel a cestujúci môžu pri platení využívať moderné platenie prostredníctvom bezkontaktných čipových kariet," podotkol Blanár. Zdôraznil, že ŽSK v rámci zvyšovania pohodlia a efektivity cestovania pokračuje i v postupnom budovaní Integrovaného dopravného systému.

 

"Cestujúci bude mať len jeden cestovný lístok či už na mestskú, prímestskú, alebo železničnú dopravu. Dôjde tak k zjednoteniu taríf a občania budú mať k dispozícii prehľadnejšie informácie," dodal riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK Ivan Mokrý s tým, že ŽSK spolupracuje aj s trenčianskou krajskou samosprávou na ďalšom rozvoji kvality, efektívnosti a hospodárnosti verejnej osobnej dopravy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies