Žiga: Zákon o podpore malých a stredných podnikov zlepší ich financovanie

NETKY.SK • 17 August 2016, 14:30 • 2 min
Žiga: Zákon o podpore malých a stredných podnikov zlepší ich financovanie

BRATISLAVA - Zákon o podpore malého a stredného podnikania (MSP), ktorý dnes schválila vláda, by mal pomôcť zlepšiť financovanie malých a stredných podnikov. Uviedol to dnes po rokovaní vládneho kabinetu šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Do tohto zákona dávame nové možnosti pri označovaní jednotlivých pojmov, ktoré sme doteraz nevyužívali a nepoznali v rámci terminológie a, samozrejme, malo by to aj zlepšiť financovanie malých a stredných podnikov. Na to vytvárame rámce," spresnil. "Startupisti" budú podľa jeho slov môcť s využitím tohto zákona čerpať fondy Európskej únie.

 

Schválený návrh zákona, ktorý by mal byť účinný od 1. januára 2017, zavádza okrem iného aj definíciu pojmu startup. "Návrh zákona upravuje v legislatíve SR prvýkrát pojmy z európskej terminológie viažucej sa na sektor MSP, napríklad test vplyvov právnych predpisov na malé a stredné podnikanie (tzv. SME Test), podnikateľské koučovanie a mentoring a podobne. Návrh zákona zavádza aj definíciu pojmu startup," zdôraznil v predkladacej správe k návrhu zákona rezort hospodárstva.

 

Ambíciou zákona je podľa MH SR taktiež snaha o explicitné presadzovanie princípu 'najskôr myslieť v malom' (Think Small First) v slovenskom právnom prostredí. "V súčasnosti neexistuje v právnom poriadku Slovenskej republiky zákon, ktorý by upravoval, respektíve vytváral rámec pre podporu malého a stredného podnikania," upozornilo MH SR. Návrh zákona upravuje pôsobnosť MH SR pri poskytovaní podpory v oblasti MSP, definuje oblasti a formy poskytovania podpory a súčasne umožňuje uplatňovanie európskych zásad rozvoja MSP zakotvených v agende EÚ orientovanej na podporu a rozvoj MSP, konkrétne v tzv. Small Business Act (Zákon o malých a stredných podnikoch) či dokumente Akčný plán pre podnikanie 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies