Skladba Please Please Me skupiny Beatles má 60 rokov

NETKY.SK • 12 Január 2023, 19:00 • 2 min
Skladba Please Please Me skupiny Beatles má 60 rokov

BRATISLAVA - Druhý singel skupiny Beatles so skladbou Please Please Me má už 60 rokov. Spoločnosť EMI Parlophone ho vydala 12. januára 1963, na A strane Please Please Me, na B strane bola pesnička Ask Me Why. Pod obe skladby sa autorsky podpísala dvojica John Lennon – Paul McCartney.

slovakia

left justify in out

Beatles nahrávali singel 26. novembra 1962 v známom Studio Two Emi Studios. Pesničku Please Please Me nahrali celkom 18-krát a jednu z verzií vybral producent George Martin na singel. Systém nahrávania bol v tej dobe taký, že skupina zahrala naraz celú pieseň a nahrávalo sa dovtedy, kým neboli zvukový inžinier a producent spokojní. Situáciu z tej doby popisuje v knihe The Beatles nemecký autor Gottfried Schmiedel. Pokiaľ sa prvý singel Love Me Do, vtedy ešte málo známej skupiny Beatles, v anglickom rebríčku dostal na 17. miesto, tak druhý Please Please Me sa dostal na druhú pozíciu, pred seba ho nepustili v tej dobe už populárny spevák Cliff Richard a skupina Shadows.

 

img

 

Štvorici z Liverpoolu však pesnička Please Please Me priniesla prvý úspech, pretože Beatles boli vybraní ako predkapela trojtýždňového anglického turné amerického speváka a gitaristu Roya Orbisona. V zostave John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr odohrali v sobotu 18. augusta 1962 prvý koncert na tanečnej zábave v zábavnom centre Hulme Hall v Port Sunlight, za bicími prvýkrát sedel Ringo Starr. Oficiálna diskografia skupiny Beatles od októbra roku 1962 do ich rozchodu v roku 1970 obsahuje 23 singlov, 13 EP platní a 13 albumov. Podľa katalógu vydavateľstva EMI obsahujú tieto nosiče 211 skladieb, z nich je 187 vlastných a 24 prevzatých, tie prevzaté sú všetky od amerických interpretov.

 

Please Please Me audio: 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies